Logo MojaObčina.si

Medvode

DANES
13°C
4°C
JUTRI
15°C
5°C
3227

Zasmetenost ekootokov in usmeritve za pravilno ravnanje z odpadki

Zadnje mesece opažamo številne nepravilnosti v zvezi z odlaganjem odpadkov v zabojnike na zbiralnicah (ekootokih). Poleg zabojnikov se nabirajo odpadki, ki spadajo v zbirni center oziroma je zanje treba naročiti kosovni odvoz, plastična embalaža, papir in karton so namesto v zabojnik odloženi poleg njega, kopičijo se vreče in vrečke z odpadki, ki v zabojnike na ekootoku ne spadajo. Ko govorimo o zasmetenosti in nepravilnemu odlaganju odpadkov, se je stanje v preteklem letu poslabšalo, zato z vami delimo nekaj ključnih usmeritev, da do nepravilnosti ne bi več prihajalo.
Z ekootokov  umaknili zabojnike za embalažo
Z ekootokov smo (skladno z Odlokom o zbiranju komunalnih odpadkov v Občini Medvode) umaknili zabojnike za embalažo. Vsi občani imate namreč na svojih zbirnih mestih lastne zabojnike za embalažo. Če zabojnik za embalažo ne zadostuje potrebam vašega gospodinjstva, lahko brez dodatnega plačila naročite večjega ali dodatnega. To storite tako, da izpolnite obrazec za sporočanje sprememb, ki je dostopen na www.vokasnaga.si in www.mojiodpadki.si v rubriki »Naročanje in obrazci« oziroma »Naročila«.  
V zabojnikih na ekootokih bomo zbirali samo papir in steklo
Ekootoki so posebej urejeni prostori na javni površini, kamor lahko občani prinesete ločene frakcije komunalnih odpadkov, ki ne spadajo v domače zabojnike. Embalaže na ekootokih ne zbiramo več, saj imate vsi občani zabojnike za embalažo na svojih zbirnih mestih. Ekootoke bosta tako sestavljali dve vrsti zabojnikov, in sicer za papir in steklo.  
Odlaganje odpadkov poleg zabojnikov je prepovedano
Na podlagi 25. člena Odloka o zbiranju komunalnih odpadkov v Občini Medvode je za posameznika, ki odpadke odlaga poleg zabojnikov za zbiranje komunalnih odpadkov, zagrožena globa v višini 200 evrov, za pravno osebo 1.000 evrov, za njeno odgovorno osebo 250 evrov, za samostojnega podjetnika posameznika ali zasebnika 750 evrov in njegovo odgovorno osebo 150 evrov. Nadzor nad izvajanjem določb odloka, za katere je predpisana globa za prekršek, opravlja občinski inšpektor Občine Medvode.

Skladno s področno zakonodajo so pravne osebe (lokali, restavracije, trgovine …) dolžne s posebno pogodbo in na poseben način urediti prevzem in odvoz ločeno zbrane odpadne embalaže (plastične, kartonske, papirnate, steklene), ki nastaja pri opravljanju proizvodne, trgovinske in storitvene dejavnosti.

Večja količina odpadkov in zamenjava zabojnikov

Kadar imate bioloških in/ali mešanih komunalnih odpadkov več kot običajno, jih lahko pospravite v 50 ali 100-litrske Vokine Snagine tipizirane vreče in jih na dan odvoza postavite zraven ustreznega zabojnika. Naenkrat lahko pripravite do pet vreč, pri čemer teža posamezne vreče ne sme presegati 10 kilogramov. Vreče so naprodaj prek spleta (www.vsezaodpadke.si/vokasnaga).

Če velikost zabojnika ne ustreza več vašim potrebam, naročite večji ali dodatni zabojnik. Naročilo večjega/dodatnega zabojnika za embalažo ne prinaša dodatnih stroškov, upoštevajte pa, da na ceno, ki jo plačate za storitve ravnanja z odpadki, vplivata velikost črnega in rjavega zabojnika.

Odvoz kosovnih odpadkov enkrat letno brezplačen

Odvoz kosovih odpadkov je treba naročiti prek posebne (spletne) naročilnice na www.mojiodpadki.si v rubriki Naročila. Izberete si datum znotraj razpisanega termina (med 15. aprilom in 31. majem ter med 1. oktobrom in 30. novembrom 2021). Ko bomo v Voki Snagi prejeli vaše naročilo, vas bomo poklicali in se dogovorili za datum odvoza. Če imate v zvezi z odvozom kosovnih odpadkov kakšno vprašanje, lahko pišete na kosovni@vokasnaga.si.

Začasni zbirni center Medvode po ustaljenem urniku

Odlaganje odpadkov je v zbirnem centru za občane brezplačno, tam pa lahko oddate kosovne odpadke, pohištveni les, zeleni odrez (odpadki, ki nastajajo pri urejanju vrtov), plastično embalažo, kovine in kovinsko embalažo, odpadno električno in elektronsko opremo, nevarne odpadke, kartonsko embalažo, avtomobilske gume, stiropor … Zbirni center je odprt ob ponedeljkih med 14. in 16.30, ob sredah med 14. in 17. uro ter ob sobotah med 8. in 12. uro.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi