Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Zaključek prvega dela zbiranja hišnih imen

Projekt zbiranja in obeležitve hišnih imen, ki se je v letu 2019 izvajal v krajevnih skupnostih Pirniče, Smlednik in Zbilje je pri koncu. V navedenih vaseh je bilo zbranih 430 starih hišnih imen. Osnovni cilj projekta je bil predvsem ohranitev in ponovna oživitev starih hišnih imen kot dela nesnovne kulturne dediščine, ki v vsakdanjem življenju izginja v pozabo.
Zbrana hišna imena so objavljena na spletni strani www.hisnaimena.si, kjer obiskovalci poleg hišnih imen lahko najdejo tudi druge zanimive podatke o domačiji (npr. stara hišna številka, zapisi hišnih imen in gospodarji hiš v zgodovini hiše). Poleg tega je bila v okviru projekta izdana knjižica s hišnimi imeni, ki je brezplačno na razpolago občanom v sprejemni pisarni Občine Medvode in v Knjižnici Medvode. Najbolj viden rezultat projekta so označitve hiš s hišnimi imeni na glinenih ploščah, ki jih je na podlagi oddanega soglasja lastnikov prejelo preko 160 hiš.
Ob končanju se zahvaljujemo vsem sodelujočim domačinom, ki so sodelovali pri zbiranju hišnih imen in s tem poskrbeli, da ta posebnost slovenskega podeželja ne bo pozabljena. Vsem domačinom, ki imajo doma staro hišno ime pa naj bo ta prispevek tudi apel k ohranjanju rabe hišnih imen v vsakdanjem pogovoru na vasi.
Lastnikom domačij, ki se za označitev domačij niso odločili, Občina Medvode še vedno zagotavlja brezplačne table. Za pridobitev table s hišnim imenom v naseljih, kjer je bila akcija že izvedena, se lastniki lahko obrnejo na Razvojno agencijo Zgornje Gorenjske, telefon 04 581 34 16 ali e-pošta klemen.klinar@ragor.si. Projekt bo v svojem drugem delu, ki se bo pričel predvidoma konec leta 2019, raziskal imena na območju krajevnih skupnosti Medvode - center, Senica, Sora in Vaše - Goričane.
Projekt »Stara hišna imena« poteka v okviru LAS Za mesto in vas in je financiran s strani Občine Medvode, ostalih sodelujočih občin in Evropske unije preko Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP: Evropa investira v podeželje).

Oglejte si tudi