Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

URBforDAN na območju Šmarne gore

Občina Medvode se je v letošnjem letu priključila evropskemu projektu INTERREG, URBforDAN, katerega vodilna projektna partnerja sta Mestna občina Ljubljana ter Zavod za gozdove Slovenije. Obiskovalce Šmarne gore na vstopnih točkah in ob poteh pričakuje nova urbana oprema in informativno usmerjevalne table. 

Namen projekta URBforDAN je upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih. Ukvarja se z varstvom naravnih vrednot, s trajnostno rabo naravnih virov in razvojem socialnih in ekoloških funkcij urbanih gozdov na območju Podonavja. Projekt se zavzema za vključevanje vseh deležnikov, ciljnih skupin in tudi lastnikov gozdov na  tem območju. Želi izboljšati razmere tako za lastnike, kot tudi za obiskovalce gozdov.

Območje Šmarne gore je v zadnjih letih podleglo velikemu pritisku obiska, predvsem zaradi svoje rekreacijske funkcije. Ta se je v času epidemije ter omejitev še povečala. Namen projekta je usmerjati obiskovalce na označene poti, ki so bile izbrane v sodelovanju s Planinskim društvom Šmarna gora, ter jih seznaniti z gozdnim bontonom, istočasno pa jih tudi izobraževati o naravni in kulturni dediščini na danem območju. S projektom si prizadevamo, da bi bil gozdni prostor označen celostno in kakovostno, kar obiskovalce spodbuja k upoštevanju bontona v gozdu. Določena sredstva so namenjena tudi obnovi planinskih poti, klopi na območju urbanega gozda Šmarna gora ter izhodiščnih točk.

Projekt se je v septembru zaključil, rezultat pa so opremljene izhodiščne točke v Zavrhu na vozni poti, pri rojstni hiši Jakoba Aljaža, v Spodnjih Pirničah na poti čez Peske ter Vikrčah Pri Kovač in Turncu, kjer na različnih lokacijah lahko opazite nove informacijske table, stojala za kolesa ter klopi. V gozdnem prostoru Šmarne gore na poteh usmerjajo totemi ter informirajo o posebnostih, kot so naravne vrednote, kulturna dediščina, zavarovana območja ter zgodovina prostora. Planinsko društvo Šmarna gora, ki je v projektu sodelovalo kot en izmed deležnikov, je pričelo tudi z urejanjem poti ter obnovo klopi v gozdnem prostoru.

Občina Medvode je v projektu opazila potencial urbanih gozdov v občini Medvode ter želi v prihodnosti na tem območju vzpostaviti tudi gozdne učne točke, ki bodo prispevale k pedagoški vrednosti gozdnega prostora ter še dodatno povezale lokalno skupnost.

Oglejte si tudi