Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Suša zaradi pomanjkanja padavin

Pretekla zima in pomlad sta zelo skoparili s padavinami, posledice pa čutimo v prvih poletnih dneh, ko se že soočamo s sušo. Ne le majhne količine padavin, tudi nadpovprečno visoke temperature v preteklih dveh mesecih in prvi vročinski val že v mesecu juniju, so povzročili izsušenost tal in situacijo, ki ji zadnja leta še nismo bili priča.

Ker živimo v mestu med vodami, lahko posledice spremljamo tudi na rekah Sori in Savi ter drugih vodotokih, ki imajo za ta letni čas izjemno nizek vodostaj. »Že v prvem polletju smo imeli ene izmed najmanjših pretokov rek zadnjih letih, tehnologi pravijo, da zadnjih 30 letih ni bilo tako slabo. Poleti pretok rek vedno upade, medtem ko je navadno ta na Savi tem času denimo okoli 150 metrov na sekundo, je pretok zdaj okoli 50 metrov na sekundo, po reki navzdol pa se, seveda, slabša,« je za Finance povedal Blaž Košorok, generalni direktor GEN energije, ki je tudi lastnica Savskih elektrarn.

Suša se običajno najprej pokaže na naših vrtovih in kmetijskih površinah, kjer, brez zalivanja, pridelkov ne moremo pričakovati. Meteorologi in mediji zadnje dni že opozarjajo, da se soočamo z zgodovinsko nizkim nivojem podtalnice. Žal se posledic podnebnih sprememb in pomanjkanja vode običajno zavemo prepozno, zato želimo že danes na vse občanke in občane nasloviti apel k zmanjšanju porabe pitne vode in racionalnemu obnašanju. Poletje se je šele dobro začelo in v primeru nadaljevanja trenutnih vremenskih razmer bodo naši vodni viri težko zadostili našim običajnim potrebam po vodi.

Kako lahko vsak izmed nas pripomore v trenutni situaciji?
Vsak izmed nas lahko z zmanjševanjem porabe pripomore k ohranjanju podtalnice. V teh vročih dneh je še posebej velika poraba vode zaradi polnjenja bazenov. Občane pozivamo, da se polnjenja bazenov vzdržite, saj še posebej manjši vodovodni sistemi takšnega povečanja porabe ne prenesejo. Naj ponovno poudarimo, da odvzem vode iz hidrantnega sistema brez soglasja upravljavca ni dovoljen.  

Pri zalivanju vrtov priporočamo zajem in hrambo deževnice, ki ni le bolj ekološka in cenejša rešitev, ampak tudi rastlinam bolj ustreza. Pranje vozil na domačem dvorišču ni okolju prijazna rešitev, saj v večini primerov ni primerno poskrbljeno za odvajanje odpadnih vod pomešanih s kemičnimi sredstvi. Prosimo vas, da v tem času omejite pranje vozil, če je to nujno potrebno, pa priporočamo pranje v avtopralnicah, kjer so dolžni spoštovati vse okoljske standarde, hkrati pa so sistemi optimizirani za najmanjšo porabo pitne vode. Tudi v kopalnici in kuhinji lahko porabimo manj vode. Uporabne nasvete lahko najdete na spletni strani javnega podjetja VOKA Snaga

Nekateri občani, ki svoje objekte oskrbujejo z lastnimi vodnimi viri že poročajo o nezadostnih količinah vode za njihove potrebe. Ne želimo si, da bi bili upravljavci vodovodnih sistemov primorani sprejeti strožje ukrepe za omejevanje porabe vode, zato upamo, da bomo z odgovorno porabo in povečanimi količinami padavin brez omejitev dočakali deževno jesen.

Oglejte si tudi