Logo MojaObčina.si

Medvode

JUTRI
17°C
5°C
PON.
18°C
4°C
876

Stolp upanja na sotočju Sore in Save

Ob letošnjem občinskem prazniku, ki ga praznujemo na rojstni dan Jakoba Aljaža, 6. julija, smo odkrili Stolp upanja na sotočju Sore in Save. Jakob Aljaž, rojen v Zavrhu pod Šmarno goro, je bil velik Slovenec, pisatelj, pesnik, domoljub in gornik. V slovenskem prostoru je znan predvsem po odkupu vrha Triglava, na katerem je postavil jeklen stolp, poimenovan Aljažev stolp.

Medvoščani smo ponosni na našega zavetnika in z veseljem vsem obiskovalcem razkažemo njegovo rojstno hišo. Pred njo je postavljena majhna maketa Aljaževega stolpa, katerega pomen želimo s Stolpom upanja prenesti tudi v center Medvod.

Natečaj za izdelavo skulpture je jeseni 2018 objavil Javni zavod Sotočje Medvode ob 240. obletnici prvega vzpona na Triglav in v čast velikemu dejanju občinskega zavetnika. Skulptura poimenovana »Stolp upanja« je nastala z željo po novih pristopih v oblikovanju programov kulturne vzgoje in predstavitve pomembnih Medvoščanov. Koncept programa je v prihodnje postaviti nove točke kulturnega turizma, ki bi preko sodobnih skulptur predstavile dediščino naših prednikov.

Prvi natečaj se je tako navezal na zavetnika občine Jakoba Aljaža. Komisija, ki so jo sestavljali Lovrenc Košenina, Jure Galičič, Sabina Spanjol in Nataša Špilak, je po pregledu prispelih prijav izbrala tri najboljše, ki so prejele tudi nagrade. Tretje mesto je pripadlo idejni zasnovi avtorja Mirka Mihovca, drugo nagrado sta prejela Peter Rupar in Ana Mari Mićić, prvo nagrado pa sta si z idejno zasnovo pod šifro JAKOBU prislužila Mihael Jenko in Matjaž Poredoš. Zmagovalna idejna zasnova preko večplastnosti spomenika zajame naravno značilnost gorovij, ki obdajajo Medvode oziroma so vidne iz Medvod: Julijske Alpe, Kamniško Savinjske Alpe in Polhograjsko hribovje s poudarkom na Triglavu, katerega vrh je odkupil Jakob Aljaž in ga podaril planincem.

Stolp upanja sta izdelali podjetji ŽURBI team (betonski podstavek) in Balažic Inox (elementi iz kortena). Skulptura je postavljena na zelenico ob Knjižnici Medvode na sotočju Sore in Save. Vabljeni, da se sprehodite po centru mesta in si ogledate to simbolno in vizualno reinterpretacijo Aljaževega stolpa na vrhu Triglava.
Avtor fotografij: Peter Košenina

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi