Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

"Sodeluj in glasuj!" - glasovanje za najboljše projekte

Občina Medvode je letos začela s projektom »Sodeluj in glasuj!« - participativni proračun Občine Medvode. V letu 2021 in 2022 bomo namenili 300.000 EUR proračunskih sredstev za projekte, ki ste jih predlagali občanke in občani. Zelo veseli smo bili vašega velikega odziva, saj smo v obdobju med 7. aprilom in 7. majem prejeli kar 160 projektnih predlogov.


V mesecu maju je Komisija za participativni proračun Občine Medvode preverila izpolnjevanje kriterijev in izvedljivost predlaganih projektov, sedaj pa vas vabimo, da v tretji fazi projekta občani odločite, kateri izmed predlaganih projektov na vašem območju so vam najbolj všeč in bi najbolj izboljšali kakovost bivanja v vaši skupnosti.


V času med 14. in 20. junijem 2021 lahko za projekte glasujete vsi občani s stalnim prebivališčem v občini Medvode, ki boste do vključno 20. junija 2021 dopolnili starost 15 let. Glasovanje je tajno, kar zagotavlja spletna platforma.


Glasovanje poteka v obliki spletne košarice, kar pomeni, da vsak občan lahko glasuje za toliko projektov, da njihova skupna vrednost ne presega skupne vrednosti predvidenih sredstev za posamezno območje. Kako so razdeljena finančna sredstva po območjih, si lahko ogledate na spodaj pripeti fotografiji.


Podrobnejše opise predlaganih projektov najdete na spletni strani www.sodelujinglasuj.si, kjer boste med 14. in 20. junijem lahko oddali svoj glas. 


Navodila za glasovanje
Vsak občan s stalnim prebivališčem v občini Medvode lahko obišče spletno stran www.sodelujinglasuj.si. V spodnjem levem kotu strani pritisnite na gumb »PRIJAVA«. Če že imate uporabniško ime in geslo, ju vpišete in vstopite z gumbom »VSTOPI«. V kolikor še niste registrirani na spletni strani pa najprej opravite registracijo s klikom na gumb »REGISTRIRAJ SE« (ob registraciji navedite pravilne osebne podatke – EMŠO, naslov stalnega prebivališča … Le v primeru pravilno izpolnjenih podatkov bo vaš glas veljaven). Po uspešni prijavi na spletno stran www.sodelujinglasuj.si se vam prikažejo projekti, med katerimi lahko izbirate na svojem območju. Izberete lahko projekte v maksimalni vrednosti, ki je določena za vaše območje. Svojo odločitev lahko spreminjate do zaključka glasovanja.


Spletno glasovanje poteka od ponedeljka, 14. junija 2021 (od 00:00) do vključno nedelje, 20. junija 2021 (do 24:00).


Prosimo vas, da pri izvedbi glasovanja pomagate tudi starejšim sorodnikom, sosedom in znancem, ki niso vešči uporabe spletnih orodij.


Osebno glasovanje z asistenco
V času glasovanja bo na sedežu Občine Medvode organizirano asistirano glasovanje za tiste, ki niste vešči uporabe spletnih orodij oziroma nimate dostopa do spleta.


Vsak občan pri osebnem glasovanju na sedežu Občine Medvode upravičenost glasovanja izkaže z osebnim dokumentom s sliko, iz katerega sta razvidna starost in naslov stalnega prebivališča. Glasovanja se boste lahko udeležili vsi občani, ki boste na dan glasovanja dopolnili vsaj 15 let starosti. Na osebnem glasovanju lahko vsak glasuje le v svojem imenu in registracija vsakega občana pa je možna le enkrat.


Asistirano osebno glasovanje na sedežu Občine Medvode v veliki sejni sobi (Cesta komandanta Staneta 12, 1215 Medvode) je mogoče v:
  • ponedeljek, 14. junija 2021, od 8.00 do 15.00,
  • torek, 15. junija 2021, od 8.00 do 15.00,
  • sredo, 16. junija 2021, od 8.00 do 19.00,
  • četrtek, 17. junija 2021, od 8.00 do 15.00,
  • petek, 18. junija 2021, od 8.00 do 15.00,
  • soboto, 19. junija 2021, od 8.00 do 19.00,
  • nedeljo, 20. junija 2021, od 8.00 do 19.00.

Vse, ki se boste osebno udeležili glasovanja na Občini Medvode prosimo, da upoštevate vsa veljavna priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa in upoštevate navodila asistentov na glasovanju.


Rezultati glasovanja
Rezultate glasovanja bomo objavili v tednu po 20. juniju 2021. Izglasovani projekti bodo realizirani do konca leta 2022.


Kot rezultat glasovanja bodo nastale prioritetne liste predlogov na vsakem od 11 območij. Iz teh prioritetnih list predlogov se bodo nato v proračun Občine Medvode umestili projekti od tistih z največ glasovi navzdol, in sicer dokler skupna vrednost projektov ne zapolni predvidenega finančnega okvirja. Z umestitvijo projektov v proračun gredo izglasovani projekti v izvajanje.


Komisija bo obravnavala rezultate glasovanja in razporedila predloge z največ prejetimi glasovi v predlog proračuna na način, da se čim bolj zapolnijo finančni okvirji. Komisija bo pregledala rezultate glasovanja in potrdila rezultat za javno objavo. Postopek se izvede za vsako izmed enajstih območij posebej.


Iz občinskih proračunov za leti 2021 in 2022 bo financirana izvedba tistih projektov, ki bodo na glasovanju na posameznem območju prejeli največ glasov. Če bodo po tem ključu na posameznem območju ostala nerazporejena sredstva, bo v financiranje poleg teh uvrščen tudi najvišje uvrščen predlog, ki ga bo s preostalimi sredstvi še mogoče financirati.


Če bosta imela dva ali več projektnih predlogov enako število glasov in obeh oziroma vseh ni mogoče potrditi za izvedbo, za odločitev o tem, kateri projektni predlog bo izveden, komisija za participativni proračun izvede žreb.
 
Tehnična pomoč
V primeru tehničnih težav pri uporabi spletne strani Sodelujinglasuj.si lahko pokličete na telefonsko številko 031 256 860 ali pišete na elektronski naslov consul@djnd.si.


Vabljeni, da si na spletni strani www.sodelujinglasuj.si že danes ogledate projekte med katerimi izbirate na vašem območju in da v tednu med 14. in 20. junijem 2021 glasujete za najboljše projekte.


Videopomoč 
V pomoč pri registraciji in glasovanju vam je lahko tudi spodnji video vodič, ki ga je za uporabo programa Consul pripravila Mestna občina Maribor. Razlika je le v tem, da občani občine Medvode svoj glas lahko oddate na spletni strani www.sodelujinglasuj.si, glasovanje pa pri nas poteka na območju stalnega prebivališča z različnimi finančnimi sredstvi po območjih. Navodila za registracijo najdete na 1:05 minuti posnetka, navodila za glasovanje pa na 6:40.

Čuj, sodeluj! - Navodila za uporabo aplikacije PP MOM - YouTube

Več informacij o projektu Sodeluj in glasuj najdete na spodnji povezavi.

Oglejte si tudi