Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Slovesno ob občinskem prazniku

Petek, 3. julija 2020, je bil za Medvode in Medvoščane še posebej prazničen. Na ploščadi ob Tržnici Medvode je zvečer potekala slavnostna seja Občinskega sveta Občine Medvode ob občinskem prazniku. Občina Medvode praznuje svoj praznik 6. julija, na rojstni dan Jakoba Aljaža, zavetnika naše skupnosti. Vsako leto je slavnostna seja posvečena podelitvi priznanj zaslužnim občankam in občanom in tako je bilo tudi letos, rdeča nit slovesnosti pa se je tokrat pletla okrog Medvoščanke, ki se je pred stotimi leti rodila pri nas in postala svetovno prepoznana znanstvenica - etnologinja, antropologinja in jezikoslovka. Dr. Branislava Sušnik je v Paragvaju od leta 1952 pa do svoje smrti leta 1996 vodila Etnografski muzej v glavnem mestu Asuncion, svoje življenje pa je v celoti posvetila raziskovanju človeka, njegovih navad, običajev in kulture. Tam, na drugem koncu sveta, so jo tako upodobili celo na svoji poštni znamki, pri nas, v Sloveniji, pa o naši rojakinji komaj kaj vemo.

 

Slovesno dogajanje se je začelo že ob 17. uri, ko sta župan Nejc Smole in njegova ekscelenca dr. Juan Francisco Facetti, veleposlanik Republike Paragvaj v Republiki Sloveniji, odkrila informativno tablo v na novo poimenovanem Parku dr. Branislave Sušnik ob medvoški tržnici. Odločitev o poimenovanju parka je na svoji 10. redni seji soglasno sprejel Občinski svet Občine Medvode.

 

S praznovanjem smo nadaljevali ob 20. uri, ko smo odkrili spominsko ploščo posvečeno dr. Branislavi Sušnik na steni Obrazi sotočja na sotočju Sore in Save za Knjižnico Medvode. Preko projekta Obrazi sotočja želimo raziskati delček zgodovine Medvod in našim bodočim rodovom predstaviti pomembne osebnosti, rojene oziroma živeče v Medvodah. Slavnostni govornik ob odkritju je bil akademik dr. Boštjan Žekš, svetovalec predsednika Republike Slovenije, goste pa je nagovoril tudi gostujoči govornik njegova ekscelenca dr. Juan Francisco Facetti. Ob odkritju plošče so nastopili Aleš Hadalin, Vokalna skupina Foné Megále, Jaka Strajnar na handpanu in Kvartet klarinetov Godbe Medvode, program pa je povezoval Matej Ulčar.

 

Rdeča nit slavnostne seje Občinskega sveta Občine Medvode, ki je sledila ob 20.30,  z naslovom Humanizem pred materializmom, je vsebinsko povezala jezik kot način življenja in razmišljanja z rušenjem mitov in razdaljo kot samozaščitnim mehanizmom.

 

Na slavnostni seji se občanom in organizacijam, ki so bistveno prispevali k dvigu kvalitete življenja na območju občine Medvode, vsako leto podeli tudi občinska priznanja za dosežke in dolgoletno izjemno uspešno delo na področju prostovoljstva, gospodarstva, družbenih in drugih dejavnosti v občini. Letošnji prejemniki občinskih nagrad so: Klara Marija Plešec, ki je prejela medaljo za dolgoletno humanitarno delo, Skupina prostovoljk in prostovoljec Društva upokojencev Pirniče, prejemniki medalje za dolgoletno pomoč starejšim, mag. Marija Tome, ki je prejela plaketo za delo na področju izobraževanja in podporo ranljivim skupinam ter Dušan Brekič, ki je prejemnik plakete za dolgoletno delo v lokalni skupnosti. Metod Ferbar je postal častni občan naše občine na podlagi več kot 40-letnega prizadevnega dela, ki je na različnih področjih obogatilo življenje tako v krajevni skupnosti Smlednik kot tudi na območju celotne občine Medvode.

V kulturnem programu so nastopili Kvartet klarinetov Godbe Medvode in Severa Gjurin z bandom, program pa je povezovala Betka Šuhel Mikolič. Zbrane je s prisotnostjo in pozdravom počastila dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, slavnostni govornik pa je bil župan Nejc Smole.  Režijo je tokrat prevzel Dejan Spasić, vodja prireditve pa je bila Irena Sonc Šlenc iz Javnega zavoda Sotočje Medvode. Nagrajenci so bili predstavljeni v kratkih filmih, ki jih je pripravila TV Medvode.   

 

Častni pokrovitelj dogodkov ob obeležitvi 100-letnice rojstva dr. Branislave Sušnik je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

 

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo in se jim zahvaljujemo za njihov doprinos k skupnosti.

O DR. BRANISLAVI SUŠNIK

Dr. Branislava Sušnik, antropologinja in jezikoslovka, se je rodila 28. marca 1920 v Medvodah. V svetu znanosti in kulture je pustila pomembno sled in se kot izjemna ženska in znanstvenica zapisala v zgodovino Paragvaja in sveta. Njeno delo obsega več kot 70 etnoloških monografij in člankov. Raziskovalka staroselskih kultur in jezikov je za svoj velik doprinos prejela najvišje priznanje Paragvaja za znanstvene dosežke, posthumno pa ji je bil podeljen tudi častni naziv Paragvaja "Gran Oficial" za dejavni prispevek k oblikovanju paragvajske identitete. Dolgoletna direktorica Etnografskega muzeja Andrés Barbero je govorila kar osem staroselskih jezikov, v  Paragvaju pa so po njej poimenovali ulico in stolpnico ter izdelali poštno znamko.

 

RAZSTAVA BIVALIŠČA BRANISLAVE SUŠNIK

je raziskava o dvojni identiteti, dvojni pripadnosti in dvojnem pomenu dela Branislave Sušnik v kulturnih okoljih Slovenije in Paragvaja. Projekt prinaša rezultate raziskav, ki so jih medvoška založba MALINC v sodelovanju z dr. Barbaro Pregelj, urugvajsko-slovenskim umetnikom Franciscom Tomsichem in s pomočjo antropologinje in vizualne umetnice Henrike von Dewitz opravili v zadnjih dveh letih in skušali metaforično obrniti vlogo antropologa ter Branislavo Sušnik ponovno prinesti v njen rojstni kraj – Medvode. Razstava je v galeriji na prostem ob reki Sori na ogled do aprila prihodnje leto.

 

Fotografije: Peter Košenina

Oglejte si tudi