Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Pustolovščina koconogega čuka na Golem Brdu

Otroci so se razveselili nove učne poti na Golem Brdu. Na odprtje jih je na začetku meseca novembra povabil skrbnik učne poti, koconogi čuk Valentin. Gozdna učna pot je eden izmed 32 projektov participativnega proračuna, katerim ste občani na lanskem glasovanju namenili največ glasov oziroma eden izmed dveh projektov, ki se bosta izvedla na območju krajevne skupnosti Seničica – Golo Brdo.

Gre za primer dobrega sodelovanja med Občino Medvode in predlagateljem, ki je s pomočjo družine in znancev vložil veliko prostega časa v realizacijo projekta. Učno pot je predlagal Simon Trampuš s partnerico Danajo Kek. Skupaj sta si zamislila vsebine, oblikovala knjižico in poučne interaktivne table na poti. Pri tem so jima pomagali lokalni obrtniki ter Zavod za gozdove, Planinsko društvo Medvode in Lovska družina Medvode. Občina Medvode je izvedbi projekta namenila 10.308,06 evrov iz sredstev Sodeluj in glasuj! Ob tej priložnosti se zahvaljujemo tudi vsem lastnikom zemljišč, ki so soglašali s postavitvijo tabel. Vsebina učne poti otroke in druge obiskovalce nagovarja k ohranjanju narave, varovanju okolja in zaščiti živali. Koconogi čuk je vrsta sove, ki se od navadnega čuka loči po bolj pokončni drži, debelejši glavi in daljšem repu.

Odziv otrok in staršev je bil že na odprtju odličen, skupaj so se odpravili na učno pot, zapeli čukovo pesem in se na koncu tudi posladkali. Vse, ki ste dogodek zamudili, pa vabimo, da se na pot podate sami. Izhodišče je na Slavkovem domu na Golem Brdu od koder se podate proti cerkvi sv. Jakoba na Petelincu. Za lažjo orientacijo sledite usmerjevalnim tablam »Pustolovščina koconogega čuka«. V hišici na začetku učne poti najdete knjižice, ki jih otroci izpolnjujejo z lepljenjem nalepk, žigosanjem in vanjo vpišejo odgovore na različna vprašanja. Knjižico lahko brezplačno prevzamete tudi v Knjižnici Medvode in TIC Medvode. Učna pot je sestavljena iz šestih postaj. Prva je hišica s knjižico, na drugi so predstavljene sledi živali, na tretji žuželke, naslednja je namenjena gobam, pticam, drevesom in rastlinam, predzadnja srni in zadnja divjemu prašiču. Vključene so živali in rastline, ki jih najdemo v tem delu Polhograjcev.

Oglejte si tudi