Logo MojaObčina.si

Medvode

JUTRI
26°C
17°C
TOR.
30°C
16°C
1459

Program ZORA rešuje življenja tudi v času pandemije covid-19

Od 17. do 23. januarja 2022 poteka 16. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Če je dekle cepljeno proti HPV in se po 20. letu starosti redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela s tem rakom, izjemno majhna. V Sloveniji imamo organiziran populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu Zora že od leta 2003.

V občini Medvode je bila 3-letna pregledanost na dan 30. 6. 2021 71,6 %, kar je nad ciljno vrednostjo 70 % in nekoliko pod slovenskim povprečjem. Med 212 občinami je to 109. največja pregledanost. Lansko leto je bila pregledanost v občini Medvode 71,9 %, kar je bila 77. največja pregledanost med vsemi občinami. Vse občanke pozivamo, da se odzovejo vabilom programa Zora in tako s preventivo poskrbijo za svoje zdravje. 

Za razliko od nekaterih drugih preventivnih zdravstvenih dejavnosti program ZORA tudi v času pandemije vse od maja 2020 dalje deluje neprekinjeno. In kljub vsem starim in novim pandemskim izzivom je bila v letu 2021 udeležba žensk v programu ZORA podobna kot pred pandemijo covid-19.
Ob letošnjem Evropskem tednu boja proti raku materničnega vratu v programu ZORA ženske pozivajo:
  • Ne odlašajte s preventivnim pregledom z brisom materničnega vratu pri svojem izbranem osebnem ginekologu. Če ste stare med 20 in 64 let in je od zadnjega pregleda minilo tri leta ali več, se naročite na pregled same. Odzovite se na vabilo, če ga prejmete. V Sloveniji letno odkrijemo in uspešno zdravimo okrog 1.600 predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje in s tem učinkovito preprečujemo nastanek raka materničnega vratu.
  • Še posebej k rednim presejalnim pregledom ZORA pozivamo mlade ženske v starosti 20−39 let, pri katerih smo v letu 2021 odkrili okrog 6−7 % manj predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje (CIN2+) kot v času pred pandemijo. Poskrbite za svoje zdravje celostno, tudi v času pandemije, in se udeležite preventivnega pregleda kljub različnim izzivom, ki jih pred vse nas postavlja pandemija. Vaše zdravje je pomembno tako za vas, kot vašo družino in vse, ki jih imate rade.
  • Ne odlašajte s klicem izbranemu osebnemu ginekologu, če posumite, da imate znake, sumljive za raka materničnega vratu. Rak, odkrit v začetnem stadiju, je zelo dobro ozdravljiv in ženska lahko po zdravljenju živi polno življenje.
  • Všečkaj objavo


    Oceni objavo


    Oglejte si tudi