Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Posodobitev evidence Nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ)

Spoštovane občanke in občani,
lastnice in lastniki nepremičnin na območju občine Medvode,

obveščamo vas, da Občina Medvode na podlagi veljavne zakonodaje pripravlja nov Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v občini Medvode (v nadaljevanju: Odlok NUSZ). V sklopu priprav na novi odlok je Občina pričela tudi s posodobitvijo evidence za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljevanju NUSZ). Evidenca je bila delno že posodobljena v letu 2019, večina sprememb pa bo izvedena v prihodnjih mesecih in bo uporabljena za odmero nadomestila v letu 2020.

V nadaljevanju bi vam radi predstavili pomembnejše spremembe, glede na dosedanjo prakso na področju odmere NUSZ.

Posodobitev podatkov
V letu 2020 se bodo podatki o površinah zazidanih stavbnih zemljišč pridobili po uradni dolžnosti iz uradnih evidenc Geodetske uprave RS (skladno z državnimi predpisi) in ne več glede na poziv lastnikov oziroma uporabnikov nepremičnin, kot je bila praksa do sedaj.

V letu 2020 bo novost vzpostavitev evidence nezazidanih stavbnih zemljišč, ki jo bo vzpostavila Občina Medvode na podlagi določil novega Odloka NUSZ, prostorskega akta in stanja v naravi.

Kdo je zavezanec za nadomestilo?
Skladno z Odlokom NUSZ je zavezanec za plačilo NUSZ neposredni uporabnik nezazidanega oziroma zazidanega stavbnega zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe (imetnik pravice razpolaganja oziroma lastnik, najemnik, zakupnik, uživalec).

Nov sistem odmere nadomestila bo temeljil na uporabi uradnih podatkov, zato bi lahko prišlo do situacije, da bo odmero prejel zavezanec, ki je vpisan v uradno evidenco (drug zavezanec) in ne neposredni uporabnik, kot to določajo predpisi. Podatek o uporabniku nepremičnine ni podatek, ki se vodi v uradnih evidencah, zato bo v primeru, da uporabnik ni znan, odmero nadomestila dobil lastnik nepremičnine. V sklopu posodobitve celotne evidence, bomo sicer v večji meri skušali podatke o uporabnikih nepremičnin prenesti iz trenutne evidence za odmero NUSZ.

V kolikor menite, da bi moral odmero dobiti drug uporabnik prosimo, da to sporočite na Občino Medvode na elektronski naslov: obcina@medvode.si, s pripisom Izjava NUSZ 2020. V izjavi je potrebno natančno navesti za katero nepremičnino gre (naslov, številko stanovanja, parcelno številko).

V odmernem letu 2020 bomo pri pripravi podatkov za odmero upoštevali tiste spremembe podatkov o zavezancih za plačilo, ki jih bomo prejeli na Občino Medvode najkasneje do 31.12.2019.
Obveščanje zavezancev in urejanje podatkov o stavbah
V preteklosti ste bili lastniki nepremičnin s strani Republike Slovenije že obveščeni o podatkih, ki jih Geodetska uprava (GURS) vodi o vaših nepremičninah.

Pri naključnem pregledu nekaterih stavb na območju občine smo ugotovili, da podatki, ki so bili do sedaj uporabljeni za odmero nadomestila, niso vedno enaki podatkom, ki so vpisani v uradne geodetske evidence.

O podatkih za odmero NUSZ boste v mesecu septembru individualno obveščeni vsi lastniki zazidanih stavbnih zemljišč.

Da ne bi prihajalo do uporabe napačnih podatkov, vam predlagamo, da na spletni strani http://www.e-prostor.gov.si ali osebno na Območni geodetski upravi Kranj preverite in po potrebi uskladite podatke o nepremičninah (podatek o neto tlorisni površini stavbnega dela oz. stavbe ter podatek o dejanski rabi stavbnega dela oz. stavbe).

Podatke o stavbah in stavbnih delih lahko lastniki nepremičnin uredite osebno na Območni geodetski upravi Kranj in NE na Občini Medvode.

V odmernem letu 2020 bo Občina Medvode pri pripravi podatkov za odmero zazidanih stavbnih zemljišč upoštevala tiste podatke o stavbah oziroma stavbnih delih, ki bodo vpisani v uradne evidence na dan 31.12.2019.

Obveščanje zavezancev in urejanje podatkov o nezazidanih stavbnih zemljiščih
O podatkih za odmero NUSZ boste v mesecu septembru individualno obveščeni tudi tisti lastniki nezazidanih stavbnih zemljišč, na katerih je možna gradnja stavb, in boste postali zavezanci na osnovi evidenc, ki jih vzpostavlja Občina Medvode.

Vpogled v podatke o nezazidanih stavbnih zemljiščih lahko lastniki, ki boste prejeli obvestilo o uvrstitvi vaših zemljišč v evidenco NUSZ, opravite na Občini Medvode v času javne razgrnitve, ki bo v mesecu septembru letos.

Roke v katerem bo možno podati pripombe, glede zavezanca za odmero nadomestila ali uvrstitve zemljišča med nezazidana stavbna zemljišča, boste prejeli v obvestilu v mesecu septembru. Vam pa svetujemo, da uradne geodetske podatke preverite in po potrebi uredite že sedaj.

Občinska uprava Občine Medvode

Oglejte si tudi