Logo MojaObčina.si

Medvode

DANES
28°C
10°C
JUTRI
30°C
16°C
2347

Piknik prostor za čebele

V mesecu maju obeležujemo svetovni dan čebel. Letos bomo tem marljivim delavkam s posebno akcijo na pomoč priskočili tudi v Občini Medvode. Akcijo osveščanja pomena pozne košnje za čebele smo poimenovali Piknik prostor za čebele.

Ob tem želimo spomniti na neizmeren pomen čebel, saj z opraševanjem rastlin zagotavljajo hrano ljudem, s svojimi pridelki pa skrbijo za naše zdravje. S kasnejšo košnjo opozarjamo na pomen travniški rastlin, ki dajejo hrano čebelam in drugim opraševalcem.

Postavili smo table Piknik prostor za čebele
Režijski obrat Občine Medvode, ki skrbi za vzdrževanje večine javnih površin v naši občini, je na nekatere travnike in parke že postavil table z motivom čebele, ki opozarjajo na pomen čebel in na to, da jim še posebej letos, zaradi spomladanske pozebe, primanjkuje kvalitetne hrane. Na teh travnikih bomo s prvo košnjo počakali toliko, da bodo cvetlice odcvetele. Še posebej je pomemben regrat, ki izdatno medi. S to simbolično gesto želimo vse lastnike travnikov spodbuditi k temu, da tudi vi del površin namenite paši za čebele. Pri urejanju novih parkov in javnih površin zadnja leta dajemo velik poudarek zasajanju medonosnih rastlin in dreves, v prihodnjem letu pa načrtujemo tudi razširitev akcije s sejanjem medovitega travniškega cvetja na javnih površinah.

Čebelam prijazni
V naši občini je sicer veliko aktivnih čebelarjev, ki se združujejo tudi v Občinsko čebelarsko društvo Medvode. Po svetu je dobro ime občine Medvode ponesel tudi naš pokojni častni občan Alojz Bukovšek, svetovno znan vzreditelj čebeljih matic. Občina Medvode od leta 2018 vsakemu novorojencu ob rojstvu podari sadiko avtohtonega medovitega drevesa.

Nova zasaditev dreves ob Gorenjski cesti
V preteklih dneh smo na novo uredili in zasadili travnik med Gorenjsko cesto in železniško progo. Planiranju območja je sledila zasaditev 25 novih dreves (13 hrastov, 5 vrb in 7 gabrov) in različnega grmičevja. Pri tem smo sledili rdeči niti urbanih zasaditev, ki jih izvajamo zadnja leta. Drevesa, ki jih zasajamo v urbanem mestnem središču skrbijo za nižanje temperatur, čiščenje zraka, blaženje hrupa, prestrezanje padavin in lepši izgled našega mesta.  
 
Z različnimi akcijami in aktivnostmi sledimo trajnostnemu razvoju naše skupnosti in ohranjamo ter večamo biodiverziteto, hkrati pa zmanjšujemo ogljični odtis. Vse občanke in občane vabimo, da se nam pri tem pridružite, bodisi s kasnejšo košnjo travnikov bodisi z zasajanjem novih rastlin.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi