Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Zbiramo pobude za spremembo OPN - podaljšan rok

Občina Medvode je leta 2018 sprejela Odlok o občinskem prostorskem načrtu Občine Medvode (Uradni list RS, št. 45/18) – v nadaljevanju OPN, ki je stopil v veljavo z 11. 7. 2018. V postopek OPN je bilo tekom priprave zajetih in obravnavanih 725 zasebnih pobud, ki so bile prejete od leta 2006 do konca leta 2013. 
 

Občina Medvode je na podlagi 108. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17) – v nadaljevanju ZUreP-2, v letu 2019 začela s postopkom priprave Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o OPN Občine Medvode.

V pripravi so izhodišča za pripravo OPN, v katerih se ob upoštevanju ciljev urejanja prostora, podatkih iz prikaza stanja prostora, poročila o prostorskem razvoju, zahtevah nadrejenih prostorskih aktov in poznavanju sedanjih in oceni prihodnjih potreb v prostoru (to so lastne potrebe občine, potrebe nosilcev urejanja prostora in zasebne potrebe) opredeli in utemelji zlasti:

  • namen in potreba po pripravi OPN;
  • ključne vsebinske predloge in nameravane rešitve prostorskega razvoja, ki jih namerava urediti z OPN;
  • potrebne investicije v komunalno opremo in drugo gospodarsko javno infrastrukturo in družbeno javno infrastrukturo;
  • okvirne roke za izvedbo priprave OPN in investicij.

Občina Medvode obvešča zainteresirano javnost, da lahko poda Pobudo za spremembo prostorskega akta – OPN najkasneje do petka 28. 2. 2020, v kolikor želi, da bo pobuda obravnavana v tem postopku sprememb in dopolnitev OPN.

Pobuda se odda na zahtevanem obrazcu

 

Skladno z Odlokom o določitvi takse za obravnavanje zasebnih pobud za spremembo namenske rabe prostora v Odloku o občinskem prostorskem načrtu Občine Medvode (Uradni list RS, 45/2018) je potrebno za pobudo za spremembo osnovne namenske rabe občinskega prostorskega akta plačati takso v višini 300 EUR in za pobudo za spremembo podrobnejše namenske rabe občinskega prostorskega akta takso v višini 250 EUR.

 

Za pobudo za spremembo v primarno rabo (gozdna, kmetijska, vodna) se taksa na podlagi Odloka o določitvi takse za obravnavanje zasebnih pobud za spremembo namenske rabe prostora v Odloku o občinskem prostorskem načrtu Občine Medvode (Uradni list RS, 45/2018) ne plača, je pa potrebno na podlagi Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 106/10 – uradno prečiščeno besedilo, 14/15 – ZUUJFO, 84/15 – ZZelP-J, 32/16 in 30/18 – ZKZaš) za tovrstno pobudo plačati upravno takso v višini 4,50 EUR.

 

Po Zakonu o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 106/10 – uradno prečiščeno besedilo, 14/15 – ZUUJFO, 84/15 – ZZelP-J, 32/16 in 30/18 – ZKZaš) je potrebno plačati takso tudi za pobudo za spremembo splošnih, podrobnih ali posebnih prostorskih izvedbenih pogojev v višini 4,50 EUR.

 

Skladno s 109. členom ZUreP-2 plačilo takse ne zagotavlja spremembe namenske rabe prostora v OPN, temveč zgolj obravnavo ustreznosti pobude na Občini z vidika njene skladnosti s temeljnimi pravili urejanja prostora, cilji prostorskega razvoja občine in pravnimi režimi v prostoru ter z vidika možnosti opremljanja zemljišča s komunalno opremo in drugo gospodarsko javno infrastrukturo. Plačilo takse je pogoj za obravnavo pobude.

Zemljevid trenutne namenske rabe zemljišč najdete v GIS Medvode (zavihek OPN 2018 na desni strani). 

Oglejte si tudi