Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Obnova brvi Vikrče - Medno

Skupaj z Mestno občino Ljubljana smo pristopili k obnovi brvi za kolesarje in pešce, ki povezuje Medno z Vikrčami. Po izdelani statični presoji in projektni dokumentaciji že potekajo pripravljalna dela, izvajalec pa bo kmalu začel tudi z deli na objektu. 
Od leta 1934 naselji Vikrče in Medno povezuje lesena brv – lesen viseči most za pešce in kolesarje. Kot navajajo pisni viri, so vse do takrat domačini in delavci iz okoliških krajev vsak dan prečkali Savo z brodom in nadaljevali pot na delo v Ljubljano z vlakom. Več kot devetdeset metrov dolgo leseno mostišče nosita nosilca iz armiranega betona s kabli, ob straneh je zavarovano z ograjo, zanimivo pa je tudi, ker je pokrito z dvokapno streho. Zgrajeno je bilo po načrtih inženirja Stanka Dimnika. Objekt je kot tehnična dediščina vpisan tudi v register kulturne dediščine. Solastnici mostu sta Mestna občina Ljubljana in Občina Medvode, meja med občinama namreč poteka po sredini reke Save.
Obnova brvi zajema zamenjavo ostrešja, kar pomeni odstranitev celotne dotrajane strešne kritine in lesene podkonstrukcije z namestitvijo nove podkonstrukcije in kritine. Zamenjali bomo tudi dotrajane elemente konstrukcije mostu ter pohodne plohe. Na obeh armiranobetonskih pilonih, ki sta višine 11 metrov in 14 metrov, bomo izvedli ojačitev ter sanacijo korodirane armature in betona ter zaščitili vsa jeklena vešala.  
Dela bo izvedlo podjetje HIPOX d.o.o. iz Škofljice, nadzor pa izvaja podjetje MOSTING d.o.o. iz Iga. Občina Medvode bo za obnovo prispevala 83.366,61 EUR z DDV. 
V času del bo most zaprt in prehod ne bo mogoč. Z izvajalcem si bomo prizadevali, da bo zapora mostu vzpostavljena čimkrajši čas. Trenutno so v teku pripravljalna dela, sanacija pa bo zaključena spomladi.
Z obnovo sledimo Celostni prometni strategiji Občine Medvode in spodbujamo trajnostno mobilnost. Brv je namreč ena izmed glavnih vstopnih točk na kolesarsko pot Medvode – Pirniče – Vikrče, ki bo z novo kolesarsko brvjo čez reko Savo v Medvodah povezala Medvode in Ljubljano.
Verjamemo, da bo po zaključku investicije to še eden izmed uspešnih projektov, ki jih vodimo skupaj z Mestno občino Ljubljana.

Oglejte si tudi