Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Občinska nagrada ob rojstvu otroka

Občina Medvode že vrsto let staršem ob rojstvu otroka namenja finančno pomoč. Ta denarna spodbuda je namenjena vsem novorojencem, ne le tistim iz materialno ogroženih družin, ki so ob rojstvu občani naše občine in hkrati državljani Republike Slovenije. Obenem mora biti eden od staršev, ki poda vlogo, vsaj pol leta pred otrokovim rojstvom občan naše občine in hkrati državljan Republike Slovenije. Pravico do pomoči ob rojstvu otroka lahko uveljavlja tudi oseba, ki je zakoniti zastopnik otroka na podlagi odločbe pristojnega organa. Nagrada trenutno znaša 220 evrov in je namenjena pokrivanju stroškov, ki nastanejo z rojstvom novega družinskega člana. Področje ureja Odlok o enkratni denarni nagradi za novorojence v Občini Medvode, ki opredeljuje dodeljevanje enkratne denarne nagrade za novorojence družinam oziroma roditeljem z območja občine Medvode in določa upravičence, pogoje in postopek za uveljavljanje pravice do enkratne denarne nagrade. Za finančno nagrado Občine morate starši vložiti vlogo, ki jo najdete na naši spletni strani

Ob rojstvu otroka posadite avtohtono medovito drevo

Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije smo se tudi na Občini Medvode pridružili akciji »Posadi avtohtono drevo«. Tako Občina Medvode ob rojstvu vsakega novega občana staršem podari še sadiko avtohtonega medovitega drevesa. Starši so pretekla leta prejemali sadike bukve ali hrasta, v prihodnje pa bo možno izbirati med sadikami gorskega javorja, hruške ali jablane. Starši poleg kupona za prevzem brezplačne sadike avtohtonega medonosnega drevesa prejmejo tudi darilce prostovoljk - medvoških upokojenk, in sicer ročno pletene copatke. Pletenino skupaj s čestitko župana prejmejo pri obisku patronažne službe zdravstvenega doma na domu.

Občina Medvode vsako leto za nagrade novorojenim občanom namenja proračunska sredstva v različnih višinah, ki se gibljejo od 30 do 40 tisoč evrov. Statistika števila dodeljenih nagrad pa je po letih dokaj različna:

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

167

209

180

148

170

152

161

150

153

146

135


Za več podatkov o navedenih postopkih lahko kontaktirate našega svetovalca Gregorja Rozmana na telefonski številki 01/361-95-21 ali prek elektronske pošte: gregor.rozman@medvode.si.

Tudi pri državnih organih morate ob rojstvu otroka starši opraviti določene postopke, pridobite pa lahko tudi nekatere pravice. V zvezi z informiranjem o tem najbolj priporočamo sledenje po korakih posebnemu vodiču na e-Uprava

Oglejte si tudi