Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
8°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

Občina Medvode je Mladim prijazna občina

Ponedeljkovo jutro je polepšala novica o tem, da je Inštitut za mladinsko politiko Občini Medvode podelil naziv Mladim prijazna občina za obdobje 2021 – 2025. Po sprejemu Strategije za mlade v občini Medvode za obdobje 2020 – 2024 konec lanskega leta je inštitut s certifikatom potrdil dobro začrtano mladinsko politiko v občini z mnogimi že uveljavljenimi programi za mlade, hkrati pa je certifikat tudi zaveza, da v prihodnjih letih uvedemo še nove projekte in ukrepe, namenjene mladim.
Certifikat Mladim prijazna občina se za obdobje štirih let podeli tistim lokalnim skupnostim, ki v prijavi izkažejo uspešno izvajanje ukrepov s področij vertikalnih in horizontalnih mladinskih politik, ki zajemajo ukrepe, usmerjene v integracijo vedno novih generacij mladih (to je oseb, starih od 15 do vključno 29 let) v posamezne dele življenja družbe, predvsem pa v spodbujanje čim hitrejšega osamosvajanja mladih. Pri oceni uspešnosti izvajanja ukrepov je poseben poudarek namenjen področjem participacije mladih, sistemskega ukvarjanja na področju mladine, izobraževanja, mobilnosti, zaposlovanja, stanovanjske politike, informiranja mladih, mladinskega organiziranja in skupnih projektov med mladimi in Občino.

Občina Medvode je v preteklih letih izvajala ukrepe na vseh naštetih prednostnih področjih mladine in področje obravnava celostno. Oblikovali smo lokalno strategijo za mlade, ki je bila 16. 12. 2020 sprejeta na 13. seji Občinskega sveta Občine Medvode. Občina je ustanoviteljica Javnega zavoda Sotočje Medvode in je v odloku o njegovi ustanovitvi opredelila tudi dejavnosti, ki jih zavod opravlja v javnem interesu kot javno službo na področju mladine.

Redno se sestajata Odbor za mladino pri Občinskem svetu Občine Medvode in strokovni svet za mladino v Javnem zavodu Sotočje Medvode. Predstavnik mladinskih programov je aktiven v Svetu Javnega zavoda Sotočje Medvode. Zavod organizira tudi srečanja mladih Medvoščanov, kjer imajo mladi možnost predstaviti svoje želje predstavnikom občine ter se vključiti v mladinske programe zavoda. Na srečanjih so mladim predstavljene tudi vse aktualne vsebine vezane na zaposlitev, šolanje, podjetniške priložnosti ipd.

Občina Medvode mladim zagotavlja infrastrukturo za delovanja formalnih in neformalnih skupin mladih, na voljo jim je tudi mladinski center Klub Jedro ter Studio vadnica.

Informiranje mladih se izvaja preko spletnih kanalov in socialnih omrežij Občine Medvode in Javnega zavoda Sotočje ter v lokalnem časopisu Sotočje in na lokalni kabelski televiziji TV Medvode. Slednja mladim omogoča tudi sodelovanje pri ustvarjanju mladinske televizijske oddaje Džumbus.

Občina zagotavlja možnosti opravljanja pripravništva v službah občinske uprave in sofinancira programe, ki mlade informirajo in jim svetujejo na področju zaposlovanja in kadrovskih usmeritev. Občina tudi omogoča opravljanje študijskih in dijaških praks v službah javne uprave in javnih zavodih.

Vsako leto razpisujemo denarne nagrade za študente, ki so uspešno zaključili diplomski ali podiplomski študij, dodatna sredstva prejmejo študenti z izjemnim učnim uspehom. V razpisu za podelitev neprofitnih stanovanj občina v posebno kategorijo upravičencev uvršča mlade in mlade družine.

Občina Medvode izpolnjuje tudi veljavno Celostno prometno strategijo za ustvarjanje pogojev trajnostne mobilnosti za vse generacije s poudarkom urejanja mestnega potniškega prometa, vlakovnih povezav in kolesarjenja, kar so vse priljubljeni načini mobilnosti mladih.

Spodbujamo projekte mednarodne mobilnosti in redno sodelujemo s pobratenim mestom Crest iz Francije in drugimi prijateljskimi mesti. Organizirana so tudi srečanja za mlade, namenjena ozaveščanju mladih o delovanju Evropske unije in programih mobilnosti znotraj EU.
V sodelovanju z mladimi vsako leto organiziramo in izvajamo dogodke v sklopu občinskih prireditev in si prizadevamo, da tudi v prihodnje ostanemo mladim prijazna občina. 

Oglejte si tudi