Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Novosti v Zdravstvenem domu Medvode

V letošnjem letu so v Zdravstvenem domu Medvode uvedli kar nekaj novosti, saj so pridobili tako nove sodelavce, kot tudi nove zdravstvene programe in opremo. Na ta način lahko občanom nudijo bistveno več storitev, ki so tudi bolj kvalitetne.

Z začetkom letošnjega leta so okrepili okulistično dejavnost, ki sedaj deluje vsak dan in ne le trikrat na teden, kot je bilo vsa leta od ustanovitve zdravstvenega doma. Za potrebe okulistike so lani kupili aparat za optično koherentno tomografijo, s pomočjo katerega pregledujejo očesno ozadje, mrežnico. Ker to preiskavo opravijo kar v zdravstvenem domu, ni več potrebna napotitev pacientov na očesno kliniko, kar je seveda za občane velika prednost. V kratkem načrtujejo nakup pahimetra s pomočjo katerega bodo pregledovali sprednji očesni prekat, roženico.

Velika pridobitev za občane je tudi možnost ultrazvočne diagnostike na napotnico, brez dodatnega plačila, kar v našem ZD izvajata dva zdravnika radiologa. Največ opravljenih pregledov se nanaša na UZ trebuha.

S 1. 2. 2019 so razširili ginekološki program, tako da je ginekološka ordinacija odprta vse dni v tednu. Za potrebe ginekološkega dispanzerja so letos kupili nov, sodoben ultrazvočni aparat, ki ga poleg ginekologinje uporabljata tudi radiologa za UZ preiskave. Ginekološki dispanzer je bogatejši še za nov ginekološki stol in ogrevalni modul za tehnične pripomočke, namenjene pregledovanju žena.

V letošnjem letu so pridobili tudi program antikoagulantne ambulante, ki je namenjena oskrbovancem doma za ostarele. Program izvaja zdravnica, ki skrbi za občane v DEOS-u.

Lani so posodobili tudi diagnostični laboratorij in kupili nov hematološki analizator. V letošnjem letu pa uvajajo  dodatne laboratorijske teste za okužbe zgornjih dihal. Ta preiskava je več kot potrebna, da se izognemo prekomernemu predpisovanju antibiotikov.

V mesecu oktobru bodo odprli alergološko-pulmološko ambulanto za otroke in mladostnike do 18. leta. Alergije so bolezni sodobnega časa in so v porastu. Tudi s tega področja je bilo do zdaj veliko otrok napotenih za nadaljnjo diagnostiko na Pediatrično kliniko, od zdaj pa bodo lahko oskrbljeni v našem ZD.

V ZD se s skupnimi močmi trudijo, da bi za občane skrbeli čim bolj strokovno in da bi bili občani čim hitreje pregledani. S tega naslova jim je v letošnjem letu s strani ZZZS uspelo pridobiti nov dodatni program družinske medicine. Poleg programa, ki ga je težko dobiti, kajti ZZZS nikdar ni bil radodaren pri širitvi novih programov, so tako letos januarja zaposlili mlado specialistko družinske medicine in s tem omogočili opredeljevanje novih pacientov in krajšanje čakalnih vrst. Zaradi pomanjkanja prostora v ZD Medvode so bili primorani prekiniti pogodbo z Medivitalovo trgovino in prostor preurediti v novo ambulanto družinske medicine.

Tudi v zobozdravstveni službi posodabljajo opremo in vsako leto zamenjajo en zobozdravstveni stol. V letošnjem letu so kupili nov stol za potrebe zobozdravstva za odrasle, lani je bil zamenjan v zobozdravstveni dejavnosti za otroke in mladino.

S 1.7.2019 so s strani ZZZS pridobili dodatnega 0,5 programa pediatrije, uspelo pa jim je za polovični delovni čas zaposliti tudi novo zdravnico pediatrinjo, ki že opredeljuje svoje paciente.  

Kot je pojasnila direktorica ZD Medvode, mag. Marjeta Tomšič Matić, dr. med. spec.: »Občani Medvod morebiti nimajo občutka, da se za zidovi ZD poleg strokovnega dela (t.j. pregledovanje in zdravljenje obolelih), dogaja tudi kaj drugega. Vendar je bilo ves čas potrebno skrbeti, da so pridobljeni programi (p)ostali v resnici aktivni. Kljub mnogim novim pridobitvam na katere smo zelo ponosni, pa smo že začeli razmišljati o tem, katere programe bi poleg obstoječih še poizkušali pridobiti.«

Na koncu je izpostavila tudi to, da so septembra prekinili sodelovanje s čistilnim servisom in zaposlili tri čistilke ter s tem vplivali na večje zadovoljstvo pacientov in zaposlenih, kvaliteto čiščenja in nižje stroške čiščenja.

»Lahko zaključimo, da se kolektiv ZD Medvode krepi, oprema, ki jo uporabljamo za diagnostiko in zdravljenje posodablja, tako da smo lahko vsi skupaj zadovoljni, ker se kvaliteta zdravstvene oskrbe v občini Medvode ves čas izboljšuje« še dodaja dr. Tomšič Matičeva.

Oglejte si tudi