Logo MojaObčina.si

Medvode

JUTRI
17°C
5°C
PON.
18°C
4°C
3052

Nova urbana oprema na Šmarni gori

Na območju Šmarne gore smo skupaj z Mestno občino Ljubljana, v okviru projekta URBforDAN, začeli postavljati novo urbano opremo po vzoru tiste na Golovcu. Dela bomo izvajali predvidoma do konca avgusta. Dela bodo lahko nekoliko ovirala gibanje na območju, zato obiskovalce pozivamo k dodatni previdnosti.
Urejamo vstopne točke

Skladno z rezultati ankete v okviru projekta URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih bomo na vstopne točke namestili informacijske table in kolesarska stojala.

V sodelovanju s Planinskim društvom Šmarna gora bomo posodobili tudi označevanje poti in obnovili oziroma po potrebi nadomestili klopi ob poteh in na razglednih točkah.

Podobne ureditve so v Ljubljani že izvedli na območju Golovca, ki so jih uporabniki pohvalili, zato so se odločili, da jih razširijo še v šmarnogorski gozd.
Usmerjamo in izobražujemo

Namen tabel in totemov je predvsem usmerjanje, obveščanje, ozaveščanje in izobraževanje uporabnikov mestnega gozda. Prek QR-kod, ki bodo vodile do podrobnejših opisov in vsebin na spletni strani projekta URBforDAN, bodo obiskovalci lahko izvedeli marsikaj zanimivega o Šmarni gori.

O URBforDAN

Občina Medvode se je v letošnjem letu priključila evropskemu projektu INTERREG, URBforDAN, katerega vodilna projektna partnerja sta Mestna občina Ljubljana ter Zavod za gozdove Slovenije. Projekt se je pričel junija 2018 s pilotnim območjem Golovca v Ljubljani. Ker je bila Mestna občina Ljubljana pri tem projektu izjemno uspešna, ji je Evropska Unija za ta projekt dodelila dodatna sredstva, za katera so se odločili, da jih bodo investirali v urejanje gozdnega prostora na Šmarni gori. Ker območje Šmarne gore deloma spada tudi v območje urejanja Občine Medvode, so nas povabili k sodelovanju.

Namen projekta URBforDAN je upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih. Ukvarja se z varstvom naravnih vrednot, s trajnostno rabo naravnih virov in razvojem socialnih in ekoloških funkcij urbanih gozdov na območju Podonavja. Projekt se zavzema za vključevanje vseh deležnikov, ciljnih skupin in tudi lastnikov gozdov na  tem območju. Želi izboljšati razmere tako za lastnike, kot tudi za obiskovalce gozdov.

Območje Šmarne gore je v zadnjih letih podleglo velikemu pritisku obiska, predvsem zaradi svoje rekreacijske funkcije. Ta se je predvsem v času zapiranja države ter omejitev še povečala. Namen projekta je usmerjati obiskovalce na označene poti ter jih seznaniti z gozdnim bontonom, istočasno pa jih tudi izobraževati o naravni in kulturni dediščini na danem območju.

Nova oprema na območju občine Medvode

Vstopna točka Zavrh – Vozna pot:
  • predvidena je postavitev informacijske table in na poti do Matjaževe jame še en usmerjevalni totem. Pot do Matjaževe jame se bo uredila, sama jama pa zavarovala z ograjo.
Vstopna točka Zavrh – Rojstna hiša Jakoba Aljaža:
  • pred Aljaževo hišo se bo postavil en usmerjevalni totem;
  • na parkirišču ob glavni cesti proti Zavrhu pa se bo postavila informacijska tabla, dve stojali za kolesa in dve klopi.
Vstopna točka Spodnje Pirniče – Peske:
  • postavila se bo informacijska tabla in stojalo za kolesa.
Vstopna točka Pri Kovač:
  • postavil se bo usmerjevalni totem.
Vstopna točka Vikrče – Turnc: 
  • dogovarjanja z lastniki še potekajo, načrtovana pa je postavitev dveh klopi, info table in dveh stojal za kolesa.
Vstopna točka Vikrče – zemljišče PGD Spodnje Pirniče:
  • se bo uredilo naknadno, ker je tam še deponija, predvidena je postavitev enega usmerjevalnega totema in ene informacijske table.
Hkrati se bodo obnovile tudi obstoječe klopi ob samih poteh. V nadaljevanju pa že poteka nadgradnja projekta na področju gozdne pedagogike in oblikovanju gozdnih učnih točk v sodelovanju z Gozdnim inštitutom, ki bo zaključen predvidoma v roku pol leta. 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi