Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
13°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Mesto prostovoljcev

Na Slovesni dan prostovoljstva, v torek, 23. maja, je Slovenska filantropija v Domu II. slovenskega tabora Žalec razglasila prejemnike različnih nazivov prostovoljcem in prostovoljskim organizacijam. Občini Medvode so ponovno potrdili naziv Prostovoljstvu prijazna občina, priznanje pa je prevzela podžupanja Mojca Murnik. Med Junaki našega časa tokrat najdemo kar dve naši osnovni šoli.

Prostovoljstvu prijazna občina

Za sistematično spodbujanje prostovoljstva in zagotavljanje podpore delovanju prostovoljskih organizacij, soustvarjanje pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti in promocijo prostovoljstva z lastnim zgledom vodstev občin so naziv Prostovoljstvu prijazna občina ponovno potrdili 42 slovenskim občinam. Za aktivno spodbujanje prostovoljstva občanov in podporo delovanju prostovoljcev in prostovoljskih organizacij pa so naziv Prostovoljstvu prijazna občina prvič pridobile 4 občine.

Občina Medvode je ponovno potrdila naziv Prostovoljstvu prijazna občina in sicer za izvedbo prostovoljskih dogodkov in aktiven pristop občine in župana k promociji prostovoljstva, prepoznavanje vrednosti prostovoljstva in prostovoljcev pri razvoju občine, sistemsko podporo delovanju prostovoljskih organizacij in zgledno umeščanje prostovoljstva v strategije razvoja na različnih področjih. Naziv prostovoljstvu prijazna občina je Občina Medvode prvič prejela leta 2018, letos pa smo naziv ponovno potrdili.

Junaki našega časa

Z namenom razvoja in promocije prostovoljstva otrok in mladih v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih je v šolskem letu 2022/23 že devetič potekal natečaj Junaki našega časa. Učenci, dijaki in njihovi mentorji so se ponovno angažirali in izpeljali številne prostovoljske aktivnosti in navdihujoče prostovoljske zgodbe. Letos je med prejemniki nazivov 35 osnovnih in srednjih šol ter dijaških domov.Vsako leto se druščini »junakov« pridruži nekaj novih šol. Letos jih je 11.

Letos prvič se je nagrajenim osnovnim šolam pridružila tudi OŠ Medvode. V obrazložitvi so zapisali: »Osnovna šola Medvode se pridružuje Junakom našega časa s projekti prostovoljstva, ki so jih učenci opravljali v sodelovanju z lokalnim turističnim društvom. Skozi celo šolsko leto so pod mentorstvom in koordinatorstvom Urše Kržišnik in Katarine Czerny ter ge. Vanje Ločniškar s Turistične zveze Medvode potekale prostovoljske aktivnosti s katerimi so učenci sodelovali pri organizaciji in izvedbi lokalnih dogodkov, spoznavali in predstavljali lokalno kulturno dediščino ter ustvarjali z namenom razveseljevanja sokrajanov.«

Naziv Junaki našega časa je ponovno potrdila OŠ Preska: »Vsako leto obseg prostovoljstva na OŠ Preska razširijo z novimi inovativnimi prostovoljskimi praksami. Prostovoljske aktivnosti obsegajo tri področja – delo s starejšimi v CSO Medvode in krepitev medgeneracijskega sodelovanja; delo za živali in okolje, v sklopu katerega ozaveščajo o podnebnih spremembah in odgovornem ravnanju z okoljem in živalmi ter sodelujejo z Društvom Reks in Mila; ter tutorstvo kot način širjenja solidarnosti in pomoči šolski skupnosti. Iz obsega aktivnosti in opravljenih ur je razvidno okrepljeno mentorstvo Romane Frankovič.«

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem organizacijam in posameznikom v naši skupnosti, ki gojijo vrednote prostovoljstva.

Oglejte si tudi