Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Lokalno je zdravo

S projektom Lokalno je zdravo želimo povečati stopnjo lokalne prehranske samooskrbe na območju LAS Za mesto in vas. Občina Medvode se je v preteklem letu skupaj z Zadrugo za razvoj podeželja, Jarina z.o.o., prijavila na Javni poziv za izbor projektov za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja »LAS Za mesto in vas« in za izvedbo projekta prejela nepovratna sredstva iz Evropskega regionalnega sklada.
Projekt vključuje tako pridelavo kot predelavo in potrošnjo lokalno pridelane hrane. S povezovanjem lokalnih pridelovalcev in predelovalcev želimo povečati pestrost in količino lokalno pridelane hrane ter tako vzpostavljamo boljše možnosti za to, da se lahko z lokalno hrano oskrbujejo tudi večji porabniki, kot so osnovne šole v občini Medvode in drugi javni zavodi.
V okviru projekta, ki vključuje osveščanje prebivalcev, osnovnošolcev in njihovih staršev, učiteljev in podporne aktivnosti za povečevanje pridelave, predelave in priprave živil za prevzem, bo strokovno vzpostavljen sistem trajnostne oskrbe šol z lokalnimi živili. S projektom bomo organizirali kratko dobavno verigo za lokalne pridelke in izdelke ter vzpostavili pogoje za nove prodajne poti. Na ta način lokalnim pridelkom in izdelkom povečujemo dodano vrednost.   
Lokalne kmete oziroma pridelovalce želimo spodbuditi k večji pridelavi in predelavi sadja in zelenjave za trg in k prodaji pridelkov in izdelkov tako neposrednim potrošnikom kot javnim institucijam. Otroke in mladostnike prek modela oskrbe javnih izobraževalnih institucij z lokalno hrano spodbujamo k uživanju in spoznavanju lokalno pridelanih živil. Prebivalce prek promocije lokalne hrane spodbujamo k trajnostnemu življenjskemu slogu. Javne zavode z vzpostavljanjem možnosti za nabavo lokalno pridelane hrane spodbujamo k povečevanju deleža nabav iz lokalnih virov. Stopnjo lokalne samooskrbe bomo povečali s premišljenim modelom povezovanja ponudnikov in porabnikov oziroma vseh zainteresiranih deležnikov.

Tako so bili v mesecu aprilu nosilci kmetijskih gospodarstev v občini Medvode povabljeni k sodelovanju pri projektu. V mesecu maju in juniju bomo organizirali več izobraževalnih dogodkov skupaj z Antonom Komatom, na katere vas vljudno vabimo.

SREČANJE Z ANTONOM KOMATOM NA TEMO »PREHRANSKA SUVERENOST LOKALNE SKUPNOSTI«
Naj vas ob tej priliki povabimo na izjemno zanimiva srečanja z Antonom Komatom, raziskovalcem, naravovarstvenikom, piscem in publicistom in sicer:
  • v četrtek, 20. maja 2021, ob 18.00 uri na Katarini v sadovnjaku pri Podružnični osnovni šoli Topol,
  • v četrtek, 3. junija 2021, ob 18.00 uri, Smlednik, ob vaškem vrtu na Trgu sv. Urha.
Srečanje bo osvetljevalo aktualne vsebine v korona krizi, ki že sedaj razkrivajo hude posledice, ki jih bo imela na lokalno ekonomijo ter preživetja ljudi. »Če globalno krizno dogajanje opišemo v petih točkah: ekonomska kriza, energetska kriza, prehranska/vodna kriza, zdravstvena in okoljska kriza, se lahko hitro osredotočimo na dve žarišči: na problem razpada samooskrbe s hrano in problem propada drobnega gospodarstva, obrti in storitev na lokalni ravni. Naš cilj mora biti vzpostavitev okolja za ponovni zagon lokalne ekonomije, tako skozi zadruge pridelovalcev hrane kot skozi obrtne zadruge. Najhitreje se to doseže s promocijo in uvajanjem lokalne sezonske prehrane otrok v VVZ in OŠ, kar bo imela tudi izjemne posledice na njihovo zdravje, saj industrijska hrana povzroča vsaj 80 % vseh degenerativnih obolenj. Korak v to smer predstavlja tudi sodobna tržnica«.

Žiga Kršinar, ekološki kmetovalec: »Vesel sem, da se je v občini Medvode začelo končno govoriti o tem kakšno hrano jedo naši otroci v šolah in vrtcih in od kje ta hrana prihaja. V občini Medvode imamo veliko kmetov, ki znajo pridelati dobro in kvalitetno hrano. Velikokrat pa se zatakne pri prodaji le te. Marsikdo bi lahko pridelal tudi veliko več in bolj raznolike kulture, vendar se potem sprašuje kam to hrano prodati. Upam in si želim, da nam bo v Medvodah uspelo s skupnimi močmi postaviti pošteno verigo, kjer bo kmet spoštovan in bo z veseljem pridelal odlično hrano, na drugi strani pa bodo otroci jedli domače, lokalno, zdravo«.
Nejc Smole, župan občine Medvode: »Vizija, ki smo si jo zastavili tik pred izbruhom pandemije, da lokalno pridelani hrani vrnemo ugled in veljavo, ki jo je nekdaj že imela, s tem projektom začenja svojo pot uresničevanja. Povezana skupnost od polja do mize, ki se zaveda, da skupaj zmoremo vse, je naš cilj. Stopimo na to pot skupaj.«


Oglejte si tudi