Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
14°C
JUTRI
23°C
13°C
Oceni objavo

Evropski teden mobilnosti 2021 v Medvodah

Tudi letos bo Medvode obiskala mednarodna pobuda Evropski teden mobilnosti, ki vsako leto med 16. in 22. septembrom nagovarja obiskovalce središč mest, krajev in vasi, da bi bil promet prijetnejši brez izpušnih plinov, ter nas opozarja na skupnostno odgovornost do čistejšega okolja in svojega zdravja. Podnaslov letošnjega tedna mobilnosti je: Živi zdravo. Potuj trajnostno.

Občina Medvode je bila v prejšnjih treh letih izbrana kot ena izmed najbolj aktivnih lokalnih skupnosti v državi pri organizaciji Evropskega tedna mobilnosti, lani pa celo prejela naziv najbolj aktivne občine ETM v državi v kategoriji nemestnih občin. Tudi letos bo program projektov in prireditev zelo pester, ko bo v številnih mestih Evrope in tudi po svetu ponovno potekal ta festival čistejše mobilnosti. Letos v naši lokalni skupnosti ponovno načrtujemo druženje na številnih manjših dogodkih, ki se bodo odvili na prostem.

Pridružujemo se pobudi Odprta ulica. Vstop v središče mesta bomo ponovno omogočili le pešcem in kolesarjem, saj bosta letos prvič izvedeni kar dve zapori ulic za motorizirana vozila, in sicer Ceste ob Sori od banke do pošte in Medvoške ceste od mostu čez Soro do tržnice. Ulici bosta za trajnostno mobilnost odprti od ponedeljka zjutraj, 13. septembra, do petka, 24. septembra. Zapora cestišča letos zaradi spremenjenih razmer ne bo prireditvenega značaja, temveč informativnega; tako se bo središče našega mesta spremenilo v nekakšno izobraževalno razstavišče, ki bo občanom predstavljalo in približevalo trajnostno mobilnost.

Največji projekti oziroma prireditve letos zajemajo od 30.8. do 24.9. parkirano fotografsko razstavo Hraški konji priznanega fotografa Žige Koritnika, ki je posnel atmosfero na kmetiji Janhar, potem prav ob tej priložnosti dodajamo še Konjička so zapregli - spremljajoči večkratni dogodek z dvovprego kmetije Janhar. Torej tudi letos nadaljujemo s predstavljanjem mobilnosti naše preteklosti in poudarjamo, da so lahko prevozna sredstva čudovita in jih kot take spoštujemo, nekateri celo ljubimo. Ponovno bomo izpeljali Grafitarnico med vodami - s trajnimi sporočili trajnostne mobilnosti bosta slikarki Andreja Eržen in Renata Grmovšek poslikali polovico podhoda pod železniško progo na Barletovi cesti. Vedno je velik projekt tudi Pešbus, s katerim na vsakem začetku šolskega leta naše male zelence v hoji v šolo navajamo kasnejšega samostojnega pešačenja tja in domov. Novost bo tudi novinarska konferenca Trajno trajnostno v Medvodah, na kateri bodo župan in občinska uprava predstavili pridobitve na področju zelene mobilnosti v občini. Veliko se bomo tudi gibali (hodili, tekli, kolesarili, veslali), morda celo največ do zdaj, saj že sam slogan letošnjega ETM govori o tem, da moramo ostati zdravi. Naše zdravo gibanje pa bodo lahko zabeležile in premerile skrbne medicinske sestre iz zdravstvenega doma v okviru projekta Test hoje. Pri tem vse bolj obsežnem festivalu trajnostne mobilnosti pa bo letos ponovno sodelovalo tudi lokalno gospodarstvo, ki bo najbolj dejavne prostovoljce in učence ter naključne pešce in kolesarje nagradilo.

Program s podrobnim opisom projektov in prireditev najdete kot prilogo spodaj, prireditve so vpisane tudi v občinski koledar dogodkov, vabimo pa vas tudi, da spremljate Facebook strani Celostna prometna strategija Občine Medvode.

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje in prostor – Sklad za podnebne spremembe.

Oglejte si tudi