Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
12°C
JUTRI
21°C
15°C
Oceni objavo

Avtobusna linija Medvode–Polhograjci

Polhograjsko hribovje je med pohodniki priljubljena izletniška destinacija, ki ponuja veliko različnih možnosti za enodnevne izlete, prilagojene različnim ciljnim publikam, saj so raznolike poti primerne tako za mlade družine kot tudi za izkušene pohodnike. Ker je hribovje le streljaj oddaljeno od Medvod in leži na obrobju glavnega mesta, množica obiskovalcev predvsem ob koncih tedna presega zmožnosti parkirnih površin na tem območju. Občina Medvode je zato pripravila projekt Približajmo Polhograjce, s katerim smo omogočili tudi brezplačne vikend avtobusne prevoze na relaciji Medvode–Polhograjci.

Avtobusne prevoze bo izvajalo podjetje Nomago d.o.o. v pilotnem obdobju med 1. 4. 2024 in 30. 5. 2025. Avtobus s 16 sedeži in možnostjo prevoza koles bo vsako soboto in nedeljo večkrat dnevno izpred Športne dvorane Medvode krenil proti Topolu pri Medvodah. Po poti se bo ustavljal na naslednjih avtobusnih postajališčih:

-              Športna dvorana Medvode,

-              Nogometno igrišče Medvode,

-              Kmetijska zadruga Medvode,

-              Goričane - kopališče,

-              Sora - Jezeršek,

-              Trnovec pri Rusu,

-              Ločnica (izhodišče za na Osolnik),

-              Legastja,

-              KS Trnovec,

-              POŠ Topol.

Vozni red v poletni in zimski sezoni

V poletni sezoni bo avtobus opravil dnevno 6 voženj v vsako smer, v zimski sezoni pa bodo vožnje 4.

Vozni red med 1. aprilom in 30. oktobrom

Odhodi iz Medvod: 6.00, 8.30, 11.00, 13.30, 16.00, 18.30.

Odhod s Topola: 7.15, 9.45, 12.15, 14.45, 17.15, 19.45.

Vozni red med 1. novembrom in 31. marcem

Odhodi iz Medvod: 6.00, 9.00, 12.00, 15.00.

Odhodi s Topola: 7.30, 10.30, 13.30, 16.30.

Obiščite neokrnjeno naravo Polhograjcev

Za vse, ki se v Polhograjce odpravljate prvič, podajamo nekaj namigov, do katerih vrhov lahko dostopate s posameznih postajališč:

- Sora – Jezeršek: Hom in Osolnik,

- Trnovec pri Rusu: Hom in Osolnik,

- Ločnica: Vrh Gontarske planine, Govejek, Osolnik,

- Legastja: Sv. Jakob, Veliki Babnik, Govejek, Vrh Gontarske planine,

- KS Trnovec: Sv. Jakob, Polhograjska Grmada, Mali Tošč, Tošč,

- POŠ Topol: Sv. Jakob, Jetrbenk, Polhograjska Grmada, Mali Tošč, Tošč.

Za načrtovanje izletov priporočamo uporabo spletne strani Hribi.net

Spodbujamo trajnostno mobilnost
Polhograjski Dolomiti so geografsko pestro območje, ki je privlačno predvsem z vidika turizma in rekreacije. S projektom Približajmo Polhograjce ter vzpostavitvijo »park and ride« sistema želimo podpreti trajnostno obliko mobilnosti ter zmanjšati količino motornega prometa na zavarovanem območju Polhograjski Dolomiti. S spodbujanjem uporabe javnega prometa bomo ugodno vplivali na zmanjšanje divjega parkiranja in s tem degradiranja naravne in kulturne krajine. Hkrati s projektom omogočamo dostop tudi ranljivejšim skupinam, predvsem mladim in starejšim, ki si ne morejo priskrbeti prevoza iz mesta do podeželja. Poleg tega ima avtobus tudi možnost prevoza koles, s čimer še dodatno spodbujamo uporabo obstoječega kolesarskega omrežja.
Pridobitev predstavlja pomemben prispevek k večmodalnosti in utira pot zmanjševanju motoriziranega prometa v občini Medvode. Do Medvod se lahko pripeljete z javnim železniškim prometom na progi Ljubljana–Jesenice ali pa z eno izmed linij medkrajevnega avtobusnega potniškega prometa, ki poteka čez Medvode, oziroma z mestnim avtobusom Ljubljanskega potniškega prometa številka 25. S projektom tako zasledujemo cilje Celostne prometne strategije Občine Medvode.
Projekt se izvaja v okviru LAS za mesto in vas in je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje ter Programa razvoja podeželja. 

Vsako soboto in nedeljo se z brezplačnim avtobusom iz Medvod lahko zapelješ v osrčje Polhograjskih Dolomitov. Brez skrbi zaradi iskanja prostega parkirišča raziskuj neokrnjeno naravo na obrobju glavnega mesta!

Oglejte si tudi