Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Aviarna influenca pri prostoživečih pticah

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je 4. 12. 2020 izdala Začasni sklep o ukrepih zaradi potrditve visoko patogene aviarne influence podtipa H5N8 pri prostoživečih pticah, v katerem je opredelilo celotno ozemlje Republike Slovenije kot območje z izrazitim tveganjem.
Ker je na območju Zbiljskega jezera ter drugih vodnih površin na območju občine Medvode, večje število prostoživečih ptic, tako na kopnem in v vodi, je poveljnik Civilne zaščite Medvode izdal naslednjo odredbo:
  • Z namenom preprečitve možnosti okužbe in širjenja virusa ni dovoljeno krmljenje prostoživečih vodnih ptic na območju občine Medvode. S tem se zmanjša nepotrebno zadrževanje ptic na posameznih mestih in možnost prenosa virusa med njimi ter na perutnino in ptice v ujetništvu preko kontaminirane obutve in obleke.
  • Krmljenje in napajanje oziroma zadrževanje perutnine naj se izvaja v zaprtih prostorih.
  • V kolikor opazite pogin ptic, prosimo, da nemudoma obvestite Center za obveščanje na telefonsko številko 112.
  • Na ključne točke v občini Medvode se namesti opozorilne table z namenom opozarjanja in prepovedovanja krmljenja prostoživečih ptic.
Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Bolezen se prenaša s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki (nosni in očesni izcedek, slina, iztrebki) in okuženimi termično neobdelanimi proizvodi (jajca, meso). Poleg tega se bolezen širi tudi s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem. Pomemben vektor pri širjenju okužbe je tudi človek, ki lahko virus širi s kontaminirano obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi.

Oglejte si tudi