Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
11°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Pust je za nami, pred nami je postni čas

Z obredom pepeljenja na pepelnično sredo smo vstopili v post, čas, ko se duhovno pripravljamo  na največji krščanski praznik Veliko noč. Pepelnična sreda sledi norčavemu pustnemu torku in nas lepo umiri in uvede v štiridesetdnevni spokorni čas. Pri obredu  pepeljenja duhovnik,  s pepelom iz oljčnih vejic preteklega leta, na čelo vsakega vernika naredi križ in ob tem izgovarja besede “Spreobrni se in veruj evangeliju!” ali pa “Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš!” To so besede, ki nas spominjajo, da je naše končno prebivališče v nebesih. Poglobljena molitev in premišljevanje Jezusovega trpljenja nam v postnih dneh pomagata pri duhovni pripravi na praznike, k temu pa nam prav tako pripomoreta tudi odpoved in dobra.  Letošnje postne akcije v naših župnijah bodo:

Dobrodelnost:  na tretjo postno nedeljo, ko bomo lahko darovali za družino, ki skrbi za invalidnega otroka.

Molitev:  molitev rožnega venca pred svetimi mašami, križevega pota v družini ali v cerkvi ter ob nedeljah po podružnicah.

Odpoved: Dobro delo, udeležba pri eni od svetih maš med tednom za tiste, ki trpijo zaradi naravnih nesreč in vojn.

Ena izmed akcij, ki se ji lahko pridružimo med postnim časom je tudi »40 dni brez alkohola« v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola in ki v letošnjem letu poteka pod geslom Beseda zdravi in nas spodbuja. Spodbuja nas, da prisluhnemo svojcem in otrokom alkoholikov ter jim izrazimo podporo in sočutje, da namesto alkohola izberemo čas za družino in prijatelje, prostočasne dejavnosti branje knjige, sprehod, družabne igre, zdrav način življenja in prostovoljno delo.

Pri vsem tem nam bo v pomoč lahko tudi postno predavanje,če se ga bomo udeležili in prisluhnili. Priložnosti, da bo letošnji post drugačen je zagotovo dovolj, volja in trden sklep je potreben da vse to lahko uresničimo.      

 

Oglejte si tudi