Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Blagoslov svetega Blaža

Sveti Blaž je zavetnik zdravnikov, mavčarjev, trgovcev z volno, tkalcev, krojačev, strojarjev, čevljarjev, klobučarjev, pekov, domačih živali in konj. Sveti Blaž je tudi  priprošnjik proti boleznim v grlu, kašlju, boleznim mehurja, krvavitvam, zobobolu in goduje 3. februarja. In na ta dan lahko vsi, ki se Sv. Blažu priporočamo, prejmemo tudi blagoslov svetega Blaža.

Tako so v soboto v mnogih cerkvah duhovniki z besedami: "Po priprošnji svetega Blaža, škofa in mučenca, naj te Gospod varuje bolezni v grlu in vsakega drugega zla. V imenu Očeta in Sina in svetega Duha. Amen." blagoslavljali vernike, ki so prišli k sveti maši. Tudi v župniji Krašnja se je svete maše in blagoslova udeležilo kar lepo število župljanov.

Pred blagoslovom, ki ga je opravil Gregor Luštrek, je zbranim najprej spregovoril o  svetem Blažu, nato pa blagoslovil sveči, ki ju je potem uporabil pri blagoslovu. Kar nekaj je pregovorov, ki se navezujejo na svetnika Blaža, kot je: Če je na Blaževo oblačno, bo ob sv. Juriju zelena trava. Sicer pa ima "Blažev žegen" za mnoge tudi zaničevalni izraz češ, da je  nekoristen, neučinkovit. Pa vendar je  eden izmed številnih blagoslovov, s katerimi Cerkev prav posebno moli za svoje vernike. Svetemu Blažu se še posebej priporočajo pevci in pevke, in tisti, ki pri svojem delu in poslanstvu veliko uporabljajo svoje glas. Naj  nam torej tudi na priprošnjo svetega  Blaža naše grlo  še dolgo služi . 

DJD 

Oglejte si tudi