Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
10°C
5°C
Oceni objavo

2. revija pevskih zborov Črnega grabna

Uvodna beseda tokratne revije pevskih zborov Črnega grabna, ki je potekala v nedeljo 22. januarja v župnijski cerkvi svetega Tomaža v Krašnji, je pripadla župniku Bernardu Rožmanu. Najprej je vse navzoče lepo pozdravil in se zahvalil vsem pevkam in pevcem ter zborovodjem, da so se odzvali povabilu na srečanje, vsem obiskovalcem pa zaželel prijetno poslušanje,

Prvi  se je predstavil cerkveni mešani pevski zbor župnije Brdo, ki ima kar dolgo in bogato zgodovino. Zbor danes vodita  Matevž in Špela Kink, ki sta leta 2016 skupaj združila cerkveni zbor, ki je deloval pri podružnici v Šentvidu  in župnijski zbor na Brdu, ki ga je do takrat vrsto let vodil Lojze Pezdirc. Pod vodstvom zborovodje Matevža Kink in ob spremljavi organista Miha Zavrla zapeli sledeče božične pesmi: Raduj, človek moj, skladatelja Leopolda Cveka in  Podati hočem ti srce, skladatelja Antona Hlonda.

Kot drugi  nam je zapel otroško mladinski pevski zbor iz Blagovice , ki ga je ustanovil pokojni župnik  Jože Vrtovšek. Že dobrih 20 let, ga povezujeta zborovodkinja Monika in organist Robi Juvan. V teh letih se je v njihovih vrstah izmenjalo veliko pevk in pevcev, marsikatera sedaj prepeva v zboru že skupaj s svojimi otroki. Značilnost zbora je v tem, da nimajo zgornje starostne omejitve. V letošnjem šolskem letu zbor šteje približno 30 članov. Pevke, pevci, organist in instrumentalisti s flavto, violino,  kitaro in kahonom, so tokrat pripravili  pravo pevsko poslastico. Izvedli so pesmi: Srca naša Jezus (glasba Đ. Jusić, besedilo prir. R. Juvan) in  Božji sin za nas postal je človek (Emmanuelsongs).

 MoPZ Janko Kersnik je bil tretji nastopajoči zbor in je eden izmed zborov, ki deluje  neprekinjeno  že 60 let. V teh letih se je v njihovih vrstah zvrstilo kar lepo število pevcev in nekaj zborovodij. Mladi, ki vstopajo v vrste zbora so zagotovilo, da bo zbor še lahko nadaljeval s svojo tradicijo. Pretekli vikend so prepevali v stolnici v Mariboru, obiskali stolnico v Gradcu, grob Josipine Turnograjske, peli pri slovenski maši pri Slovencih v Monoštru na Madžarskem in se ustavili  pri evangeličanski skupnosti v Murski Soboti. Tokrat so nam  pod vodstvom zborovodja Igorja Velepiča zapeli Puer Natus v priredbi Janeza Močnika  in Pastirsko prav tako v priredbi Janez Močnika .

Mladinski pevski zbor župnije Brdo, ki ga že dolga leta vodi Petra Avbelj,  prepeva pri nedeljskih svetih mašah, na porokah in pri drugih slavjih v župniji, pa tudi na dekanijskih srečanjih pevskih zborov. Vsako leto s petjem polepša božičnico in obogati molitveno uro na Veliki petek. Zbor prepeva duhovno ritmično glasbo, spremljano s kitaro, kahonom in drugimi inštrumenti. Ob letošnjem Božiču so posneli zgoščenko božičnih pesmi. Za ta projekt se je zboru pridružilo kar nekaj pevcev in instrumentalistov prejšnjih pevskih generacij. Tokrat so nam, v razširjeni sestavi, zapeli pesmi: Nocoj se pa čuda godijo ( F. Juvan)  in Zvezde nad puščavo (F. Juvan).

Naslednji je nastopil otroški pevski zbor župnij Brdo in Krašnja, ki ga prav tako vodi Petra Avbelj. V  zboru prepevajo otroci od prvega do devetega razreda osnovne šole. Vaje imajo ob sobotah, prepevajo pa pri svetih mašah ter na raznih dogodkih v župniji. Pevci in pevke vsako leto polepšajo dan staršev, miklavževanje, praznik prvega svetega obhajila, sodelujejo na dekanijskih in drugih srečanjih pevskih zborov, z različnimi skupinskimi maskami se radi udeležijo Pustne sobotne iskrice. Skupaj z mladinci so se večkrat udeležili predstave »Žive jaslice v Postojnski jami«. V lanskem šolskem letu se je pevski zbor povečal, saj so se pevcem z Brda pridružili tudi pevci iz Krašnje. Tokrat so nam zapeli: Sveti večer ( F.Juvan) in Vije se cesta (F. Gačnik).

Kot zadnji so zapeli še tokratni gostitelji, cerkveni mešani pevski zbor župnije Krašnja. V preteklem letu je minilo že trideset let odkar sta zakonca Zupan, ko sta se priselila v Krašnjo, povabila pevce in pevke in osnovala zbor, ki od takrat s prepevanjem vsa leta bogati nedeljska bogoslužja, praznične in druge slovesnosti. Danes zbor, ki ga zadnja štiri leta vodi Marko Juteršek, šteje do dvajset pevcev in pevk. Ob petkih zvečer se srečujejo na pevskih vajah in ta srečanja tudi izkoristijo za druženje ob kakšnem osebnem praznovanju. S petjem pa sodelujejo pri nedeljskih in prazničnih mašah, procesijah in drugih pomembnih dogodkih v župniji. Veseli so, da se jim zadnji dve leti večkrat pridruži tudi organist Miha Zavrl, ki jih pri prepevanju spremlja na orglah. Tokrat  so nam pod vodstvom zborovodje Marka Juterška zapeli: Prišla je noč ( J. Levičnik) in Spi Dete božje  nam sladko (Hribar-Fabiani), moški del zbora še Jaz pa vem za eno štalico  (primorski napev v priredbi F. Potočnika).

 Na koncu se je predstavnica gostujočega zbora Štefka Capuder vsem sodelujočim zahvalila za udeležbo in lepo prepevanje ter v znak zahvale zborovodjem in organistoma izročila skromno darilo. Zahvali se je pridružil tudi župnik Bernard, ki je ob tem že namignil, da se čez eno leto spet srečamo v eni od župnij. Za zaključek so združeni zbori skupaj, pod vodstvom Matevža Kinka in ob orgelski spremljavi Miha Zavrla, zapeli še pesem Hitite Kristjani.

Druženje, izmenjava vtisov in mnenj, se je ob sladkih dobrotah in toplih napitkih, ki so si jih pevci prav gotovo zaslužili, nadaljevalo v župnišču in na župnijskem dvorišču.

 

Oglejte si tudi