V petek, 17. 11. 2023, je tudi v VVE Medo, potekal že trinajsto leto zapored vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je osrednje dogajanje ob Dnevu slovenske hrane. Dan slovenske hrane je Vlada republike Slovenije razglasila leta 2012 in obeležujemo ga vsak tretji petek v novembru. Poudarek je na pomenu lokalne hrane, ki izvira iz bližnje okolice. Letos je projekt potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«, saj obeležujemo mednarodno leto prosa, zato je bilo temu žitu namenjena večja pozornost.
Kruh je že vsa leta, poleg mleka, masla, medu in jabolk, sestavina zajtrka. Kruh je vsakdanje in najbolj osnovno živilo, ki je tradicionalno zastopano v naši prehrani. V Sloveniji imamo na voljo kakovostna žita in žitne izdelke, kar je potrebno poudariti.
Ta dan posebej obeležimo tudi pri nas v vrtcu Medo, saj za otroke pripravimo zajtrk malo drugače. Skupine se združujejo in otroci in strokovne delavke skupaj pozajtrkujejo dobrote iz lokalne pridelave, domač kruh iz krušne peči, domače maslo, mleko in med ter jabolka.
Otroci so pri tem uživali in se dodobra najedli domačih dobrot.



