DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

MEDIACIJA NA CENTRU ZA SOCIALNO DELO

Mediacija je način alternativnega reševanja sporov, s katerim se lahko izognemo dolgotrajnim in zamudnim sodnim postopkom. Je postopek, v katerem poskušajo stranke prostovoljno, s pomočjo  nevtralne tretje osebe (mediatorja) doseči mirno rešitev spora ali težave med partnerjema/zakoncema, otroci in starši ter med sorodniki.
V mediacijo se vključite, če želite prevzeti odgovornost za rešitev težave ali spora in takrat, ko želite ohraniti odnos oziroma ga spoštljivo končati. Mediacija se lahko izvede pred začetkom sodnega postopka, med njim ali po koncu sodnega postopka, obsega pa pomoč pri urejanju osebnih in premoženjskih razmerij.
Mediacija na CSD se lahko izvaja pred začetkom sodnega postopka z namenom oblikovati predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze ali predlog za sklenitev sodne poravnave  o varstvu in vzgoji otroka, o njegovem preživljanju in o stikih s starši ali z drugimi osebami, ali o vprašanjih izvajanja starševske skrbi. Za mediacijo se lahko odločite v postopku predhodnega svetovanja na CSD ob razvezi zakonske zveze, ob razpadu zunajzakonske skupnosti ali samostojno npr. predlog za delitev skupnega premoženja. Mediator nima pooblastil za odločanje, temveč strankam pomaga po ponovni vzpostavitvi komunikacije in pri samostojnem reševanju njunih težav. Mediator mora pri mediaciji vselej upoštevati načelo največje otrokove koristi.
V primerih suma nasilja v družini se mediacija med strankama ne izvaja. Mediator, ki v mediaciji izve, da je otrok ogrožen, je dolžan o tem obvestiti center za socialno delo. Vloga mediatorja je, da kot neodvisen in nevtralen strokovnjak skrbi za proces, kjer ustvari sproščeno in konstruktivno vzdušje, odpira prostor za komunikacijo in pomaga sprtim družinskim članom, da zares slišijo drug drugega. Z usmerjenimi vprašanji sistematično vodi družinske člane proti skupnemu cilju – poštenemu in za vse strani sprejemljivemu dogovoru. Medianti so stranke oziroma udeleženci v mediaciji, ki poskušajo ob pomoči mediatorja najti skupno sprejemljivo rešitev težave ali spora. Mediant mora sam aktivno iskati rešitev in spoštovati pravila mediacije.

V postopku mediacije mediator naprej predstavi postopek in namen mediacije ter vlogo CSD. Medianta predstavita težavo, npr. pri urejanju vzgoje in varstva, določitvi preživnine, stikov otrok s starši in pri delitvi skupnega premoženja. Mediator v nadaljevanju povzema stališča mediantov, v katerih se strinjata in v katerih se ne strinjata. Skupaj z njima, s pomočjo različnih tehnik mediacije, išče možnosti in rešitve.

Mediacija se lahko zaključi s sporazumom, ki ga podpišeta oba udeležena v procesu in ga kot predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze ali predlog za sklenitev sodne poravnave vložita na sodišče. Če ne dosežeta sporazuma, mediator povzame opredeljena stališča in dosežen napredek ter zaključi proces. Medianta lahko vložita predlog na sodišče.

Prednosti mediacije so hitra, učinkovita in uspešna rešitev ter ni negativnih tveganj. Na mediacijsko srečanje stranke oziroma medianti lahko s seboj pripeljejo odvetnike. Mediacija na CSD je za družine z otroki brezplačna.

Predlog za vključitev v mediacijo lahko poda eden od udeležencev, CSD nato povabi drugega ali pa predlog podata oba. Mediacija se lahko začne, ko oba udeleženca podata soglasje za vključitev v mediacijo ter s  podpisom dogovora o mediaciji in izjave o zaupnosti.

Za morebitne dodatne informacije smo vam na voljo na kontaktno številko 01-724-63-84.

 

Koordinatorka mediacij in mediatorka:

Anica Grilj, univ.dipl.pravnica

1/2


Oglejte si tudi