JUTRI
21°C
16°C
SRE.
22°C
15°C
Oceni objavo

Zbor za vrednote

Zbor za vrednote je nastal na pobudo Nove Slovenije 11. marca 2010 v Ljubljani z namenom organizirati- pripraviti po celi Sloveniji razprave o vrednotah in o tem, kakšno državo si želimo. Od takrat je bilo po različnih krajih izvedenih že veliko zborov v katerih so sodelovale ugledne osebnosti, strokovnjaki in državljani ne glede na politično barvo. Rdeča nit vseh zborov pa je ugotovitev, da je Slovenija v finančni, gospodarski, politični, moralni krizi, krizi družine in krizi vrednot. Prav zanikanje vrednot kot so zavzemanje za resnico, poštenost, domoljubje, delavnost in solidarnost med ljudmi, je vzrok za krizo v kateri smo se znašli . Kajti peščica vplivnih posameznikov v Sloveniji - v političnih in gospodarskih krogih - zavestno uničuje sleherne vrednote, ki pa so za obstoj in razvoj posameznika in naroda nujno potrebne. Temu je treba odločno narediti konec.

V kulturnem domu Antona Martina Slomška v Šentvidu pri Lukovici so v petek 11. oktobra zbranim o vrednotah spregovorili  dr. Janek Musek (Inštitut za etiko, SAZU), Alojzij Štefan (Slovenska Karitas) in Andreja Šuštar (profesorica razrednega pouka).  Inštitutu dr. Janeza Evangelista Kreka so Zbor za vrednote pomagali organizirati Ženska zveza NSi Ljubljana-vzhod ter Občinski odbor NSi Lukovica in Regijski odbor NSi. Uvodne besede so pripadle predsednici RO Ivanki Učakar, ki je pogovor tudi vodila. Za kanček kulturnega utripa je poskrbel fantovski  kvintet, ki je zapel dve slovenski pesmi. Sledili so še kratki  pozdravni govori  predsednika OO NSi Lukovica Janeza Bernota, v imenu inštituta dr. Janeza Evangelista Kreka je spregovoril  dr. Janez Dular, ki je poudaril da kriza  ni samo gospodarska in finančna ampak v veliki meri kriza moralnih vrednot. Ljudmila Novak, predsednica NSi, je v nagovoru povedala, da je osnovni temelj vseh vrednot deset Božjih zapovedi in da nam ni treba obupati. Dr. Janek Musek nam  je pripravil izčrpno primerjavo med znanjem in vrednotami, podkrepljeno s številnimi raziskavami. Poudaril pa je, da je najpomembnejša vzgoja, upoštevanje in življenje vrednot že od najbolj rosnih let - od vrtca pa skozi ves izobraževalni proces.

Če smo pri prvem govorniku dobili precej teoretičnega znanja, nam je Andreja Šuštar natrosila čisto praktične primere, kako posredovati vrednote otrokom, sodelavcem in vsem okrog nas.  Preko vrednot ne dojemamo samo sveta okoli sebe, ampak tudi samega sebe in Andreja je prepričana, da če je Bog na pravem mestu potem je vse na svojem mestu.

1/15















Alojz Štefan je spregovoril o solidarnosti, eni izmed vrednot, ki  je še kako zaželena v teh kriznih časih. Vendar ni pomembno samo dajati, potrebno je znati tudi slišati stiske in težave ljudi. Pomanjkanje oddaljuje človeka od družbe in  socialna izključenost, kakor se strokovno imenuje oddaljevanje človeka od družbe, je revščina, ki pa vodi...

Ob tako zanimivi temi in prijetnih govornikih sta dve uri minili kot bi mignil in lahko bi večer ob razpravi o vrednotah podaljšali še dolgo v noč. Tako pa nam je ostalo še mnogo odprtih mnenj in razmišljanj, čeprav smo jih nekaj izmenjali še ob sproščenem klepetu po končanem uradnem delu večera. 

 

 

Oglejte si tudi