Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Lukovica
DANES
22°C
12°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Proslava ob podelitvi Slomškovih bralnih priznanj

Tokrat sem si za uvod sposodil besede Toneta Gorjupa iz zadnje številke revije PRO, kjer pravi: "Dokler se počutiš mladega, poslušaj , sprašuj in veliko beri!" In slednjega je bilo tudi v tem letu veliko pri bralcih, ki se ob sobotah zvečer srečujejo skozi vse veroučno leto v župnišču in se o prebrali vsebini pogovarjajo z animatorjem. In ob zaključku bralnega leta so pripravili skupaj z animatorji še kulturno prireditev, da pokažejo še druge talente, ki jih imajo.

Dogajanje, ki ga tudi skozi leto pri Slomškovem bralnem priznanju ni malo, smo si tokrat ogledali  ob pomoči diaprojekcije. Svoje mesto v dvorani so našle tudi knjige, ki jih je napisal tokratni gost, frančiškan in pisatelj mladinske verske literature,  p. Andraž Arko. Povezovalci programa so bili Jerica Bukor, Tadej Praznik in Irenej Bukor, ki so najprej na oder povabili mladinski in otroški pevski zbor pod vodstvom Petre Avbelj, da so skupaj z obiskovalci v dvorani zapeli himno Slomškovega bralnega priznanja. In ker je  bil tokratni  gost p. Andraž, ki se kakor papež Frančišek,  zgleduje po sv. Frančišku, so zapeli še pesem o svetem Frančišku. Med gosti sta bili tokrat tudi s. Magda Burger in Simona Jeretina iz Slovenskega katehetskega urada. Za zborom so  Maja Meden, Klara Oražem, Ana Marija,  Klara Pestotnik, Tatjana Bernot  pripovedovale o knjigi " Kje je ljubi Bog doma?"  Gašper Dečman, Jan Dolinšek, Doroteja Kink, Eva Kotnik in Matej Dolinšek so nam predstavili Slomškove drobtinice. Zala Kosmatin Klavžar, Benjamin Peterka  in Urh Štempihar Jazbec pa knjige Marija Pomagaj, Ti si sonce mojega življenja in Indijanski škof, ki jih je napisal  p. Andraž Arko. Čeravno je priznal, da sta  mu bila učenje in branje muka in mu to delo ni ležalo, saj je od vse literature najraje bral stripe, se mu je tudi to obrestovalo. Jezik pa mu je kot pravi tekel kot namazan že od nekdaj. Dotaknil se je tudi branja odraslih, ki žal veliko več časa porabimo za branje rumenega tiska, kakor za kakšno poučno knjigo , ali branje  Svetega pisma. Še eno zanimivo misel nam je povedal  in sicer:"Postati boljši človek ne gre hitro, ampak počasi, v prijateljstvu  z Bogom in drug z drugim." Sledila je podelitev priznanj mlajši skupini in predšolskim bralcem. Nato pa smo prisluhnili Marijini pesmi Milo zvonijo maja zvonovi, ki jo je zaigrala  Maja Hajdinjak. O vrednotah je  bilo tokrat govora in kako jih obrniti v svoje dobro, so nam tokrat prikazali bralci-igralci. Zgodba Juha iz kamnov iz knjige Ena vrlina za vsak teden je tako dobila svojo odrsko obliko. Ožbolt Kink nam  je ob klavirski spremljavi Špele Kink zaigral  na violončelo rusko narodno skladbo Štorklja. Ana Meden vodja skupine animatorjev nam je poročala o stanju v knjižnici in o številu prebranih knjig, ki se dviga visoko nad povprečje prebranih knjig v Sloveniji. Preden pa sta nas nasmejali Ema Meden in Neža Pezdirc s pesmijo avtorice Nataše Konc Lorenzutti, ki je bralcem SBP posvetila zgodbo Padem v knjigo so priznanja prejeli še starejši bralci in devetošolci.  Na koncu nam je spregovoril še domači župnik Andrej Svete, ki je poudaril, da je branje dobrih, vsebinsko zanimivih in bogatih  knjig,  trden temelj za življenje in se ob tem zahvalil animatorjem za njihov trud. Večer, v katerem so nam skušali ob pomoči gosta p. Andraža Arka, približati prave vrednote so zaključili člani mladinskega pevskega zbora s pesmijo Pričeval ljubezen bom.

 

Oglejte si tudi