Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Lukovica
JUTRI
23°C
12°C
NED.
22°C
10°C
Oceni objavo

Nazaj k naravi

Ko zbolimo običajno gremo k zdravniku in dobimo antibiotik,a ob tem ne pomislimo na smotrno uporabo antibiotikov. S prepogosto uporabo antibiotikov povzročamo, da bakterije postajajo odporne in antibiotiki ne delujejo več tako učinkovito, kot bi morali. Neprevidno jemanje antibiotikov tako ogroža tako javno zdravje kot tudi bolnika samega, zato je pomembno, da pri uporabi upoštevamo nasvete zdravnika in strokovnjakov. Čeprav antibiotiki zdravijo nam porušijo tudi črevesno mikrofloro, zato nam zdravnik ob jemanju antibiotikov priporoča uživanje probiotikov. Kar 70 % celic našega imunskega sistema je v črevesju, kar pomeni, da pri porušenem ravnovesju bakterij v črevesju naše telo izgubi potrebno odpornost.

Ob tem pa ne smemo pozabiti, da nam mati narava daje obilo možnosti, da si svoje zdravje krepimo in če smo še pravočasni, tudi pozdravimo z naravnimi pripravki iz zelišč. V času, ko še ni bilo antibiotikov so si ljudje pomagali s tistim, kar jim je dajala narava in to so znali dobro uporabiti.  Že okoli leta 1662  so  pavlinci (red menihov) začeli sistematično proučevati zdravilna zelišča, s katerimi so zdravili različne bolezni. Njihova pravila so zahtevala, da ima vsak samostan sobo za bolne brate in lekarno z zdravili. Njihovo delo z zdravilstvom so nadaljevali  redovniki minoriti, ki so olimski samostan leta 1990 dobili v duhovno oskrbo. Na vrtu so posadili zdravilna zelišča in začeli izdelovati različne čajne mešanice, tinkture in mazila, ki blažijo nekatere zdravstvene težave. In tegob današnjega časa se še kako zavedajo tudi pri Turističnem društvu Sv. Vid iz Šentvida pri Lukovici in so zato delavnico spoznavanja zdravilnih zelišč nadgradili. Če so  v prvi spoznavali zelišča, čas njihovega nabiranja in uporabe, so se tokrat spopadli z pripravo zeliščnih krem in mazil. Ker pa se približujejo hladni in megleni dnevi, so pripravili še nekaj pripravkov proti prehladu, ki jih jemljemo preventivno, ali pa ko smo že prehlajeni. Se še spomnite tiste Fructalove reklame:    Lupimo in čistimo,ribamo, sekljamo,strgamo.... tako nekako je potekal tokratni večer le, da to niso počeli kuharji,ampak udeleženci delavnice. Pripravek iz domačega medu in rdeče čebule za tiste, ki jih je prehlad že napadel in pripravek iz domačega medu, hrena in limoninega soka za obrambo telesa, ja to je le del tega, kar so skupaj ustvarili. Zeliščarica Marija Jamnik je oseba, ki ve vse mnogo o preprečevanju bolezni s pomočjo narave, ja res je ženska, ki je dobro podkovana kar se tiče uporabe zdravilnih zelišč. Prav prijetno je bilo prisluhniti njenim nasvetom, ki jih je kar iz rokava stresala med tem, ko je pripravljala, oziroma kuhala ognjičevo kremo. Ja gospa za tole pa ne smete uporabit žganja, ker alkohol tanjša kožo in je učinek prav nasproten, smo ujeli med vrsticami, ko je nalivala smolino mazilo v posodice. Večer v katerem smo se veliko naučili in se imeli predvsem prijetno in vesel sem bil, da nisem bil edini moški  opazovalec, saj smo bili tokrat kar dobro zastopani.

Oglejte si tudi