Lukovica

JUTRI
20°C
10°C
ČET.
19°C
13°C
Oceni objavo

MoPZ Janko Kersnik nastopil v državnem zboru ob dnevu državnosti

Pevci MoPZ Janko Kersnik smo si ob 50. letnici zaželeli nastopiti v Državnem zboru. Ta želja se nam je po dveh letih izpolnila v torek, 24. 6. 2014, ob 20. uri v veliki dvorani Državnega zbora, kjer je potekala slavnostna seja ob dnevu državnosti. Nastopili smo pred eminentno publiko, kamor so bili vabljeni poslanci Državnega zbora, predstavniki Državnega sveta, drugi predstavniki Republike Slovenije, predstavniki drugih držav in številni visoki predstavniki političnega, družbenega in verskega življenja. Na slavnostni seji so sodelovali zastavonoše veteranskih in domoljubnih organizacij. V okviru kulturnega programa pa je nastopil Moški pevski zbor Janko Kersnik iz Lukovice s solistkama Marto Zabret in Danajo Koren ter zborovodjem Igorjem Velepičem.

Naš dirigent Igor Velepič se je za nastop v Državnem zboru s skladateljem Janezom Močnikom dogovoril, da izvedemo dve novi pesmi, prvo v priredbi Janeza Močnika, drugo pa z njegovo oglasbitvijo. Najprej smo zapeli Zdravljico, kjer  smo naši izvedbi dodali zaradi  uradne verzije še enega »vraga«.

Po govoru predsednika Državnega zbora Janka Vebra se je začela slavnostna seja na kateri je bila slavnostna govornica podpredsednica Državnega zbora Polonca Komar, ki je poudarila, da nam manjka političnega dialoga  in da še nismo zreli za pravo demokracijo.

Zbor je nato zapel skladbo »Občutki«, ki jo je zložila prva slovenska pesnica in skladateljica Josipina Turnograjska na besedilo Lovra Tomana, nekdanjega poslanca v dunajskem parlamentu ter izvrstnega retorika. Ob 180. obletnici njenega rojstva jo je priredil skladatelj Janez Močnik. Nato smo izvedli avtorsko skladbo »Domovini«, ki jo je uglasbil Janez Močnik na besedilo pesnika Mata Mežka. Uvodne besede »Lepšega na svetu ni, kot si domovina, zate mi srce gori, meni si edina« so bile stkane ob praznovanju prvega dne neodvisnosti naše države Slovenije.

Po SMS se je pevcem zbora zahvalil pevovodja Igor Velepič: »Spoštovano pevstvo! Zares sem vesel in hvaležen, da se je včerajšnja zgodba v Državnem zboru tako izvrstno izšla. Redkim je zaupana taka čast, ključni zanjo pa so bili Štefanova diplomatskost, Vikijeva vztrajnost in velika naklonjenost mag. Boruta Peršolje! Iskrene čestitke več kot odličnim solistom Marti, Danaji in Marku, pa tudi častnim članom zbora, Jožetu Murovcu, Dominiku in Lojzetu, tudi Urški, ki se zaradi drugih obveznosti ni mogla udeležiti finala.  S tem sklepamo sezono in 50. letnico. S hvaležnostjo vsem in vsakomur, Igor.«

1/14

MoPZ Janko Kersnik prvič v dvorani Državnega zbora













S tem nastopom smo zaključili zelo uspešno 50. letnico zborovskega nastopanja, za kar gre zahvala Franciju capudru za organizacijska opravila, posebej velika zahvala pa pevovodji Igorju Velepiču, ki nas je s svojo zagnanostjo popeljal na višjo raven petja, prav tako pa smo z njim in njegovo organizacijo obiskali domača in tudi tuja pevska prizorišča.

(Povzeto po: www.dz-rs.si, fotografije: Borut Peršolja/arhiv Državnega zbora)

Oglejte si tudi