Logo MojaObčina.si

Lukovica

JUTRI
29°C
17°C
ČE.
31°C
18°C
Deli
5454

ŽUPAN ODSTOPIL VODENJE NOVEMU ŽUPANU

V ponedeljek, 20. novembra so otroci prevzeli najpomembnejše vloge v politiki, medijih, gospodarstvu, šolstvu, športu in kulturi. Matic Urankar Kosec, osmošolec iz OŠ Janka Kersnika Brdo, je prevzel vlogo župana za en dan v Občini Lukovica in se z aktivnim županom Matejem Kotnikom pomenil o predlaganih izboljšavah in željah otrok v naši občini.

20. novembra 2017  – ob svetovnem dnevu otrok in 28. obletnici sprejema Konvencije o otrokovih pravicah – so otroci z vsega sveta opozorili nase – zgodil se je tako imenovan »Kids takeover day«, ki je potekal globalno. Ker glas otrok pogosto ni slišan in ne doseže medijskih naslovnic, so za en dan prevzeli najpomembnejše vloge v svetu politike, medijev, športa, šolstva in popularne kulture otroci. Razkrili so svojo vizijo, želje in izzive za prihodnost, ki si jo želijo sooblikovati z odraslimi.Glavna namena tega dne sta priložnost otrokom, da povedo, kako sami vrednotijo odraščanje in življenje v Sloveniji in kakšne so po njihovem priložnosti za razvoj ter okrepitev zavedanja pri političnih in mnenjskih voditeljih, da pri sprejemanju odločitev posredno vplivajo tudi na življenja otrok. Prevzem se je s primopredajo poslov začel dopoldan, ko je župan, svojemu mini namestniku simbolično predal dnevne posle, ob tem pa tudi predstavil, kako sam v svoje delo vpleta področja, ki se tičejo otrok. Župan se je odločil, da se v prihodnosti vzpostavi sistem lokalne participacije otrok, ki  bo deloval redno in omogočal večjo vključenost otrok pri ustvarjanju lokalne agende. Predlogi s strani ‘mini župana’ - kakor se poimenuje župana, ki za omenjeni dan stopi v čevlje pravih županov- je bilo večje število igrišč za različne skupinske športe, ki bi bila nujna posledica množičnega obiska in zasedenosti vseh športnih objektov; organizirana vodena vadba s strani športnih društev skozi celo leto (poudarek na sicer neaktivnem času čez poletje). Otroci prav tako pogrešajo raziskovalno-znanstvene tabore (zgodovina, biologija, književnost,…) v poletnem času, ko so otroci neobremenjeni šolskih obveznosti. Podala se je tudi ideja o sodelovanju OŠ in Občine po oblikovanju spletnega projekta v vezi s poznavanjem svojih domačih krajev, v katerega se bo aktivno vključilo osnovnošolce.


Otroci so pomembne vloge prevzeli tudi v medijih z vodenjem informativnih oddaj, v gospodarstvu, zavzeli pa so tudi družbena omrežja UNICEF-ovih podpornikov - priljubljenega košarkarja Boštjana Bokija Nachbarja ter stand up komika in pisca Boštjana Gorenca Pižame. Pobudi so se pridružile tudi številne šole po Sloveniji, ki so ta dan dobile »nove« ravnatelje in učitelje. Otrok je na posebnem treningu za vodo prevzel vlogo inštruktorja v Les Mills fitnes centru, kjer skupaj s športnimi navdušenci že od začetka oktobra zbirajo sredstva za UNICEF-ove programe, s katerimi bodo omogočili čisto pitno vodo za otroke v vzhodni Afriki.

»Novega« direktorja je za en dan dobil tudi UNICEF Slovenija. »Priložnost, da otroci prevzamejo vodilne vloge ob svetovnem dnevu otrok, predstavlja pomemben mejnik na poti rednega vključevanja otrok pri sprejemanju odločitev. Ta dan ima velik pomen pri ozaveščanju odraslih, da otroci v sebi nosijo neprecenljiv potencial, zaradi česar so pomembni soustvarjalci današnjega sveta. Zato je pomembno, da upoštevamo njihovo mnenje in jih pogosteje vključimo v sprejemanje odločitev. Obenem pa ta dan predstavlja tudi spodbudo otrokom, da se zavedajo svojih znanj in sposobnosti, da lahko kot enakovreden sogovornik sodelujejo pri sprejemanju odločitev za oblikovanje okolja in sveta, v katerem odraščajo,« je o pobudi povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. 

UNICEF je s prevzemi najpomembnejših vlog s strani otrok po celem svetu obeležil letošnji svetovni dan otroka, ki sovpada z 28. obletnico sprejema najpomembnejšega dokumenta za otroke - Konvencije o otrokovih pravicah. Da bi okrepili glas milijonov otrok, ki nikoli ne dosežejo medijskih naslovnic in zato niso slišani, so se  UNICEF-u 20. novembra pridružili svetovni voditelji in zvezdniki, kot na primer, UNICEF-ov ambasador dobre volje David Beckham, jordanska kraljica Rania, izvršna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg, igralec Hugh Jackmann in mnogi drugi.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi