Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Uspešnejši z medsosedskim občinskim povezovanjem

V četrtek, 12. marca 2015 so se v Lukovici na povabilo Mateja Kotnika zbrali župani in direktorji iz občin: Trzin, Mengeš, Moravč, Domžal in Lukovice, torej tistih, ki so nekdaj sestavljale občino Domžale. Sosedske občine so na srečanju razpravljale o skupnih odprtih vprašanjih, zbrani pa so se dotaknili tudi novosti, ki jih prinaša tako zakonodaja kot tudi reševanje problemov na regijski ravni.

»Med drugim je tekla beseda tudi o novih pogodbah, saj bomo morali komunalne odpadke voziti v Ljubljano. To predstavlja nove izzive in probleme tako na strani lokalne zakonodaje kot tudi na strani odnosov z Mestno občino Ljubljana in Regijskim centrom za ravnanje z odpadki (RCERO). Po vsej verjetnosti se bomo srečali tudi s situacijo, ko nam lahko Ljubljana diktira določene stvari, katerim pa bi se občine želele izogniti: logistika, način dela, odnos do stroškov, ki so posledično povezani z uporabniki,«  je dejal župan občine Lukovica Matej Kotnik.

Srečanja so se poleg županov: Tonija Dragarja (Domžale), Franca Jeriča (Mengeš), Martina Rebolja (Moravče), Petra Ložarja (Trzin) udeležili tudi direktorji: Edvard Ješelnik (Domžale), Marija Kos (Mengeš), Polona Gorše Prusnik (Trzin), Stojan Majdič ter sodelavka Nina Kodrin (Lukovica). Pogovarjali so se tudi o skupnih zavodih (ZD Domžale, Osnovni šoli Roje, Glasbeni šoli Domžale, Knjižnici Domžale), in sicer o ustanovitvi nekega organa, ki bi njihovo delo tudi učinkovito nadziral. Po Kotnikovem mnenju je šlo za konstruktiven sestanek, na katerem so si prisotni izmenjali tudi primere dobrih praks.

Pozitivni rezultati povezovanja

Obenem so sklenili, da bodo nadaljevali s tem načinom srečevanj in se poskušali dobiti vsaj enkrat mesečno. Tako bi skupno uskladili določene stvari med seboj: »Župani smo pokazali, da smo odprti za povezovanje in sodelovanje. Naslednje srečanje bo potekalo v drugi občini, najverjetneje v Moravčah. Smo mnenja, da je potrebno poiskati skupen način in ljudem v tem prostoru čim bolj olajšamo ter omogočimo tudi cenejše bivanje,« pravi Kotnik. »S povezovanjem postajamo bolj uspešni, stroški potrošnje so nižji in še bi se dalo naštevati. Prava pot je v povezovanju, ne ločevanju,« je ob koncu srečanja zaključil.

Oglejte si tudi