Oceni objavo

Promocijski film občine Lukovica v Srbiji prejel nagrado bela akacija

Med 28. avgustom in 3. septembrom 2016 je v mestu Veliko Gradište v Srbiji potekal mednarodni filmski festival Silafest. Na njem se je izmed vseh 180 prijavljenih turističnih in ekoloških predstavitvenih filmov predstavil tudi promocijski film občine Lukovica "Občuti in živi zgodbo", ki ga je mednarodna šestčlanska žirija s predstavniki iz Indije, Švedske, Rusije in Srbije prepoznala kot film z najboljšo zgodbo ter mu podelila nagrado bela akacija.

Pobudnik za prijavo na Silafest je bil režiser promocijskega filma "Občuti in živi zgodbo" Aleš Petrič iz Produkcije Bakster d.o.o. z namenom, da se naš film predstavi tudi širši javnosti. Festival se je odvijal v kraju Veliko Gradište, ki je od Beograda oddaljen 116 km, kjer so si obiskovalci, vključno z žiranti in prijavitelji ob Srebrnem jezeru v petih zaporednih večerih na prostem ogledali 46 različnih filmov iz vsega sveta, ki so prišli v ožji izbor. Med njimi sta bili prisotni tudi Katka Bohinc, scenaristka filma in  zadolžena za koordinacijo filma s strani Občine in Ana Kveder, ki je v njem odigrala eno glavnih vlog. 
Naš film se je predvajal v torek, 30. avgusta 2016, v sredo zjutraj pa sta imeli naši predstavnici skupaj z ostalimi, katerih filmi so se predstavili v torek, tiskovno konferenco. Med drugim je zanimanje za naš film izkazala tudi Radio televizija Srbije, ki je posnela in kasneje tudi predvajala izjavo Katke Bohinc. V času festivala sta naši predstavnici razdelili tudi 50 promocijskih dvd-jev s filmom in promocijski material ter spoznali druge prijavitelje, člane žirije, med katerimi so se že pojavile morebitne možnosti za nadaljnjo promocijo našega filma v tujini.

"Občina bi se lahko prijavila na vseh 17 festivalov v okviru mednarodnega festivala CIFFT, vendar bi bil skupen strošek za takšne prijave 3.500 EUR, kar pa se nam ni zdelo smiselno, glede na to, da naš film ne bi ustrezal vsem kriterijem posameznega festivala. Skupaj z režiserjem Petričem, ki tudi bolj pozna delovanje filmskih festivalov, se nam zdi smiselno, če se individualno prijavljamo na posamezne festivale," je pojasnila Katka Bohinc.

1/3

Vsi nagrajenci festivala Silafest

Festival je potekal na prostem ob Srebrnem jezeru

Naš turistično-promocijski film "Občuti in živi zgodbo" je prejel prvo mednarodno nagrado za najbolje občuteno zgodbo

S strani slovenskih filmov so se poleg našega na festivalu predstavili tudi s filmom o krasu (Life and water) ter Slovenca, ki sta posnela dokumentarni film Škotska - dežela gradov in legend ter zanj prejela posebno nagrado žirije.

 

Oglejte si tudi