Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Kurjenje v naravi

Pomlad se prebuja in nas z vsakim dnem bolj vneto kliče k opravilom na vrtu, polju, v sadovnjakih in v gozdu. Marsikdo biološke odpadke, predvsem suhe veje, trse, listje, travo in podobno odstrani z nadzorovanim kurjenjem v naravi. Naj poudarimo, da se smejo skladno z zakonodajo v naravi kuriti le naravni in nenevarni materiali. Kurjenje ostalih odpadkov (gum, plastike, olj, ipd.) je nevarno in pa tudi kaznivo.

Pogosto se v tem času zgodi, da mimoidoči, bodisi sprehajalec, bodisi voznik na avtocesti ali kdo drug sicer dobronamerno javi, da vidi ogenj in dim v naravi. Ker ReCO nima podatka o tem, da bi kdo nadzorovano požigal na tistem področju sproži aktivacijo gasilskih enot v občini, slednje pa skoraj vedno ugotovijo, da požar v naravi ni požar, pač pa nadzorovan požig bio-odpadnega materiala. Aktivacija gasilcev je v takem primeru povsem nepotrebna, hkrati pa tudi potratna. Naj vam ne bo odveč upoštevati sledeča priporočila, v izogib takšnim in drugačnim težavam:

  • Kurišče v naravi izberemo premišljeno in ga predhodno uredimo, zavarujemo.
  • Spremljamo vremensko napoved. V sušnem času ali ob vetrovnih razmerah ne kurimo, saj je nevarnost požara večja.
  • Pred kurjenjem o naši nameri NUJNO obvestimo Regijski center za obveščanje na številko 112 in pa lokalno gasilsko društvo (PGD Krašnja 041 362 968 - A. Pervinšek).
    • Javimo: kdo smo, kaj, kdaj in kje bomo kurili. Tako se ne bo zgodilo, da bodo na vaš travnik ali vrt pridrveli gasilci, razen če boste javili, da je to potrebno.
  • S seboj imejmo še nekoga in vedno tudi mobilni telefon. To pravilo velja tudi za delo v gozdu in še kje.
  • Kraja ne zapuščamo, dokler je možnost, da se tleč material znova vname.
  • Ko material dogori, kurišče polijemo z vodo ali prekrijemo z negorljivim materialom (pesek, prst, …)

Ne vzemite kurjenja v naravi kot nekaj lahkotnega, čeprav ste to počeli že večkrat. Vsaka situacija v  kateri je posredi ogenj, je nepredvidljiva. Največ kar lahko sami naredimo je, da omejimo možnosti za nastanek nesreče.

Na pomoč!

Oglejte si tudi