Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Kaj delajo poklicni gasilci ?

Da bi se z delom, ne le poklicnih ampak tudi prostovoljnih, gasilcev bolje seznanili nam vsako leto pripravijo v mesecu požarne varnosti dan odprtih vrat. Dan na katerem spoznavamo delo gasilca in njegovo opremo ter opremo CZR, si ogledamo intervencijska vozila in še kaj.

Pravijo, da je lastovica znanilka pomladi in tako so tokrat gasilci CZR iz Domžal znanilci meseca požarne varnosti, saj so v petek, 29. septembra 2023, spet pripravili dan odprtih vrat. Na njem so predvsem otroci in vsi ostali udeleženci spoznavali  njihovo delo in se skupaj s starši podali po posameznih točkah gasilskega poligona.  Sončno  jesensko vreme ni bilo nič kaj značilno za ta čas pa vendar so se ga razveselili tako obiskovalci kot prireditelji. In verjetno je bil tudi zaradi vremena obisk nad pričakovanji.

Kar na devetih različnih poligonih so se najmlajši prelevili v gasilce in reševali medvedke in se pomerili tudi v  malo bolj zahtevnih nalogah.  Seveda ni šlo brez obvezne opreme - obleke in čelade, da se pri reševanju komu ne bi kaj zgodilo. Malo starejši, tam od pet do deset let, so oblečeni v gasilske obleke nosili že dihalnike, spajali gasilske cevi, hodili čez položene lestve, s kladivom izbijali oviro, plezali skozi predore, pogasili gorečo hišo in rešili medvedka. Z leti je rasla tudi zahtevnost in tako so tisti, ki so šteli nad deset letoblečeni v gasilska oblačila  z gasilnimi dihalkami morali napolniti skozi luknjo z ročnikom posodo z vodo, odvleči ponesrečenca (lutko) do konca poligona, zatem pa še z vrvjo potegniti  gasilsko cev.

Vrsta za  preiskovanje prostorov s termovizijsko kamero v gosti megli in iskanje  predmetov se ni zmanjšala niti do predstavitvene  vaje in nič manjša ni bila tudi vrsta kandidatov pred gašenjem ognja z gasilnikom in uporabo vrvne tehnike. Le pri poizkusih v temeljnih postopkih oživljanja z uporabo AED so si lahko   sem ter tja oddahnili in zadihali z polnimi pljuči. Težke pnevmatske škarje, sedaj so na baterije, so mnogim delale preglavice, saj je bilo potrebno z njimi najprej pobrati teniško žogico in jo nato odnesti do omarice, tako kot bi igrali igro tri v vrsto. Ko so udeleženci zbrali žige z vseh točk, je sledila nagrada in ne le to, še okrepčilo in pijača, da so lažje počakali na zaključek in na predstavitveno reševalno vajo.

Pripravljena vaja je potekala takole: na drugi strani CZR tam, kjer smo si lahko tudi ogledovali vozila, se je zgodila prometna nesreča z udeležbo dveh motornih vozil, od katerih se je eno vnelo. Sledil je prihod gasilcev z dvema voziloma, gasilci iz prvega vozila  hiteli gasiti požar gorečega avta, gasilci iz drugega pa so se lotili reševanja  ponesrečenca iz avtomobila s pomočjo rezanja strehe.

V mesecu požarne varnosti bo CZR nadaljeval z aktivnostmi seznanjanja z njihovim delom in opremo, zato vabi vrtce in šole, da se po predhodnem dogovoru oglasijo pri njih in jim bodo z veseljem pokazali kako poteka njihov vsakdanjik in kakšen je njihov vozni park. Glede na število obiskovalcev, predvsem mladih gasilcev in gasilk, na tokratnem dnevu odprtih vrat CZR, zaenkrat še ni bojazni, da bi poklic gasilca zamrl. In vsi smo jim lahko zelo hvaležni za vso skrb in pomoč, pa naj si bo to v res težkih trenutkih ob različnih nesrečah, ki nas doletijo ali pa samo takrat, ko je potrebno rešiti ubogega mucka, ki se je previsoko zaplezal    

 

Oglejte si tudi