JUTRI
21°C
15°C
SRE.
22°C
14°C

Gasilci na preizkušnji

Zaključek leta 2015 nam je pokazal, da naše pisanje in opozorila v decembrskem času glede previdnega rokovanja s pirotehničnimi izdelki ni bilo samo sebi v namen. V popoldanskih urah Silvestrovega je najprej zagorela goščava ob cesti proti Sp. Kosezam. Vzrok je bila verjetno kombinacija neodgovorne rabe pirotehnike in suhe podrasti. Intervencijo smo gasilci iz vseh društev gasilske zveze Lukovica zaključili in se odpravili prazničnemu večeru naproti.

Le ta pa se je okrog devete zvečer sprevrgel v nekaj urno garanje vseh razpoložljivih gasilcev v naši občini. Zagorelo je na strmih, nedostopnih in na mesta celo prepadnih bregovih nad Podmiljem pri Blagovici. Krivec je bil verjetno nevesten uporabnik pirotehnike. Krašenjski gasilci smo se skupaj z ostalimi podali z napolnjenimi naprtnjačami na hrbtih v temo, ki jo je osvetljeval soj žerjavice in plamenov. Gorela je površina nekaj igrišč, zaradi nedostopnega terena pa se je na področju material za gorenje nabiral že vrsto let, zato je bilo potrebno vložiti ogromno truda, pripeljati in na ramenih znositi veliko vode, da so se plameni začeli umikati. Zaradi dobre usposobljenosti, premišljene koordinacije ter izkušenj vseh gasilcev se v nevarnih razmerah ni nihče poškodoval. Ker je proti koncu intervencije prišla tudi polnoč, smo si gasilci utrujeni, lačni, prezebli a zaradi uspešnega gašenja zadovoljni voščili sreče iz zdravja v naslednjem letu kar na terenu. Intervencija se je zaključila v poznih nočnih urah, blagovški gasilci pa so ostali na požarni straži še nekaj dlje. Na varnem, pri gasilskem domu smo pripravili naše vozilo GVV-1, vso opremo, cevi in zaščitne obleke, saj mora biti gasilska oprema vedno v pripravljenosti. Odpravili smo se domov, k našim domačim, ki so nas povečini že nestrpno pričakovali.

Verjetno si lahko predstavljate začudenje na obrazih, ko smo po nekaj urah spanca znova dobili poziv: Gori gozd nad Podmiljem. Kdor je (z)mogel se je pridružil, tudi Krašnjani smo se odpravili nazaj proti nočnem pogorišču. Na srečo ni bilo tako kot ponoči, vnelo se je le nekaj žarišč, skritih pod debelo plastjo iglic in listja. Z grabljami, krampi in polnimi naprtnjačami smo se lotili »podzemnih skrivališč« ognja.

…saj ni res! Pa je!

Žal se zgodba pestrega gasilskega začetka leta tukaj ne konča. 19.1. ob 21:44 smo bili obveščeni o požaru stanovanjskega objekta v Krajnem Brdu. Ko smo pripeli na kraj so domači in sorodniki v želji, da bi rešili kar se še da, goreče kose pohištva odstranili skozi okna v prvem nadstropju. Gasilci vseh društev lukovške gasilske zveze smo s preventivnim notranjim napadom preverili vse prostore, s termo-kamero, ki zaznava tudi najmanjše razlike v temperaturi preverili morebitna skrita žarišča in nato zadovoljno ugotovili, da se požar na srečo ni razširil. Enemu od domačih je ekipa gasilcev do prihoda reševalcev nudila medicinsko pomoč-nadihal se je dima. Vzrok požara

Že naslednji dan v popoldanskih urah smo bili znova pozvani na isto lokacijo v Krajno Brdo. Znova je gorelo v prvem nadstropju. Znova smo se opremili z izolirnimi dihalnimi aparati in pričeli z notranjim napadom. Domači so se na srečo pravočasno rešili, za imetje v gornjem nadstropju pa je bilo prepozno. Po obeh intervencijah smo Krašnjani ostali na požarni straži, hišo pa je nadzorovala tudi policija.

1/12

Napad z lestvijo PGD Krašnja

Goreči gospodarski objekt PGD Krašnja

Gasilci PGD Krašnja

Izolirni dihalni aprati PGD Krašnja

Škoda na objektu je velika PGD Krašnja

Požar v stanovanjskem objektu PGD Krašnja-by PGD Blagovica

Gasilci 3 PGD Krašnja

Simbolicna slika- Naprtnjača PGD Krašnja

Podmilj na Silvestrovo PGD Krašnja by PGD Blagovica

Podmilj PGD Krašnja

Podmilj 2 PGD Krašnja

Logo PGD Krašnja

Rad bi napisal, da se tu zgodba zaključi vsaj tukaj…

…pa se žal ne. 12.2. smo dobili poziv, da na znanem naslovu v Krajnem Brdu gori gospodarski objekt. Ko smo prispeli na lokacijo smo znova z gasilci s Trojan, iz Blagovice, Lukovice in Prevoj z veliko trdega dela ukrotili požar sena, ki je zajel že tudi ostrešje hleva. Premetalo se je kar nekaj kubikov mokrega sena, delov ostrešja in pa kritine. Brez dobre koordinacije in vzornega sodelovanja vseh gasilcev bi bila naloga veliko težja. Tudi tokrat so jo na srečo domači odnesli brez poškodb, uspelo jim je rešiti tudi stroje in živino. Tudi tokrat je kraj dogodka zavarovala policija, požarno stražo pa smo po pregledu kraja s termo-kamero držali Krašnjani.

Vzrok požara uradno še ni znan za nobenega od nesrečnih dogodkov v Krajnem Brdu. V intervencijah ni bilo poškodovanih. Gmotna škoda je velika.

Vmes smo 27.1. dobili obvestilo o požaru v naravi v Trnjavi. K sreči je šlo le za nadzorovan požig odpadkov, žal pa odgovorni namere kurjenja v naravi niso javili ReCO ali lokalnemu gasilskemu društvu. Več o tem, kako ravnati kadar želimo kuriti v naravi pa v drugem članku.

Ja, očitno je nekaj na reku, da kar boš počel za novega leta dan, boš počel celo leto…pa vendar sem (zaenkrat še) optimističen, da je rek iz trte izvit.

Na pomoč!

Oglejte si tudi