Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

Kakšne obšolske dejavnosti omogočiti otroku

Sedaj, ko smo že dodobra zakorakali v šolsko leto in so se naši otroci že odločili, kaj vse bodo počeli poleg rednega pouka, je prav, da spregovorimo o eni izmed lepših obšolskih dejavnosti - plesu. Ples je oblika rekreacije, druženja, zabave in nenazadnje tudi potovanj in spoznavanj drugih krajev in držav. Plesna šola Miki ima dolgoletno tradicijo kar se vidi tudi v številu udeležencev in v rezultatih, ki jih plesalci dosegajo na vseh ravneh tekmovanj, od državnih, Evropskih do svetovnih. Pri svojem delu povezujejo tako otroke iz vrtcev kot šol in jim dajejo odlično priložnost za druženje, zabavo in rekreacijo. Tako smoletos na Domžalskem plesnem dnevu  najprej spoznali njihove  pedagoge in se nato prepustili plesu. Priljubljeni junak Speedy Gonzales je spodbudil malčke iz  vrtcev Mengeš Gobica,  Medo Prevoje in Cerklje. Zato sem nekaj vprašanj postavil Saši Eminić Cimperman, ki je solastnica Plesne šole Miki iz Domžal s 30-letno tradicijo, plesna učiteljica z licenco, plesna sodnica, kreatorka plesnih pravljic za otroke in dogodkov za ženske in njen vsak dan ne mine brez plesa.

Ob številnih dodatnih obšolskih aktivnostih je lahko ples ena izmed njih. Zakaj ravno ples?

Ples je vsestranska vadba, kjer otroci ob druženju, sodelovanju, poslušanju in sledenju glasbi, na zabaven način krepijo svoj imunski sistem, razvijajo fizične sposobnosti in ob vsakem novo osvojenem gibu predstavlja otroku malo zmago in navdušenje.

 

Kdaj začeti?

Plesati otroci lahko pričnejo že pri treh letih. Otroci se ob zgodbici spoznajo z glasbo, ritmom, tempom, s prostorom okoli sebe in razvijajo občutek za sodelovanje s soplesalci. Plesni program je prilagojen vsaki starostni skupini in je sestavljen tako, da plesalci napredujejo, spoznavajo in odkrivajo vedno nove in nove plesne gibe in povezave le teh v celoto.

 

Kolikokrat so vaje in kje v občini Lukovica so?

Vaje na rekreativnem nivoju potekajo 1-krat tedensko po 60 minut v Plesnem centru Miki ter v vrtcih in osnovnih šolah. V občini Lukovica razveseljujemo predšolske otroke v vrtcih Medo na Prevojah in v Krašnji. Osnovnošolski otroci pa z nami plešejo na OŠ Janka Kersnika Brdo in podružničnih šolah Krašnja in Blagovica. Termini bodo objavljeni na naši spletni strani www.mikiples.com oziroma https://www.mikiples.com/sl/content/ponudba-za-sole-in-vrtce/sole-in-vrtci.html

 

Kako vpisati svojega nadebudneža, oziroma kako ga spodbuditi k plesu?

Vsekakor z zgledom, poplesavanjem doma, na druženjih, veselicah. Z ljubeznijo do plesa. Sicer pa tudi spodbudnimi besedami, da je ples čudovito druženje s sovrstniki, sproščanje in tudi skupinsko ustvarjanje. 

 

Če otroci  plešejo pred televizorji jih naj starši spodbujajo, ali naj jim rečejo tako kot običajno kaj se zvirajo?

Hecno… Lahko, v hecu in tako, da se jim priključijo. Tudi zviranje je svojstven ples…

 

Kako spodbuditi otrokovo željo in smisel do plesa?

Poleg poplesavanja doma in skupinskega plesnega ustvarjanja, tudi z ogledi glasbenih in plesnih predstav, filmov, koncertov, dopuščenim prostim časom za lastno ustvarjanje, ipd.

 

Kaj pa po osnovni šoli?

V kolikor mislite na spodbudo staršev, je uresničitev želje po plesu takrat izključno otrokova. Starši pa jo omogočijo. Sicer pa za ples nikoli ni prepozno. Nekateri se v ples vključijo v študentskih letih, drugi v pokoju.

 

Kje in do kdaj lahko nadgrajujejo svoje plesne sposobnosti?

V Plesnem centru Miki v Jaršah pri Domžalah, kjer ponujamo tečaje različnih plesnih zvrsti in nivojev.  Za vse, ki bi se v ples podali še bolj aktivno in nabirali izkušnje na tekmovalnem podiju, pa ponujamo tudi tekmovalni ples. Do kdaj? Dokler jih ples veseli, omejitev ni.

 

Vprašanj je še kar nekaj a vendar čisto za konec še ali lahko pričakujemo kakšen zanimiv plesni  nastop tudi v Sončni dvorani na Brdu?

Seveda! Naše najboljše tekmovalne skupine nastopijo vsako leto na tradicionalni prireditvi Osnovne šole Janka Kersnika Brdo ob zaključku šolskega leta.

 

In na  koncu letošnjega plesnega spektakla  smo si obiskovalci morali prislužiti vstopnico in vaditi plesne korake tako na hitro sestavljene koreografije in priznati moram, dobro nam je šlo tako od rok kot nog. 

   DJD

 

 

 

Oglejte si tudi