Logo MojaObčina.si

Lukovica

DANES
22°C
17°C
JUTRI
25°C
14°C

JESEN NA BRDU, fotografska razstava

»Veliko gradov poznam na Slovenskem, a nobenega ne, ki bi imel lepšo lego in krasnejšo okolico, kakor brdski grad. Kamor se ozreš, prijazne vasi, lepe cerkve in bele ceste, temni gozdovi, zeleni travniki, bogato polje, šumeči potoki, zadaj pa snežno beli Grintovec-zares, to je lep kraj. In prostorni grad sam... s širokimi hodniki na vseh štirih notranjih straneh razburja to mlado fantazijo,« tako je opisal grad Brdo z okolico Fran Levec, literarni zgodovinar in učitelj našega pisatelja Janka Kersnika.  
 

Vabimo vas na razstavo fotografij Jesen na Brdu, ki bo v dvorani Knjižnice Domžale postavljena do 16. 9. 2019. Avtorica fotografij je Kristina Galun.    

Grad Brdo je srce, je duša Občine Lukovica. Je prva stvar, ki jo opazimo, če se peljemo po avtocesti iz smeri Domžal proti Celju pred izvozom za Lukovico na svoji levi strani. Zunanji zidovi, ki so ostali od gradu, ki so ga leta 1943 požgali, se bohotijo na hribu, kjer je danes poskusni sadovnjak Kmetijskega inštituta Slovenije.    
Nekoč mogočen in živahen grad je po vojni počasi propadal. Oblast takoj po vojni Kersnikovim ni dovolila obnove. Do danes pa je bil obnovljen jugozahodni stolp, južna in zahodna grajska stena. Še posebno lep in vabeč pa je grajski park z bajerjem ter kostanjevim in gabrovim drevoredom, ki sta ovrednotena kot spomenika oblikovane narave in skrivnostno vabi, da vstopite, se sprehodite in občutite, kako se čas ustavi. Kdor pozna zgodovino kraja se z lahkoto zaljubi vanj. Prav poseben čar ima park v jeseni, ko se listje obarva v živo pisane barve.    

Če želite izvedeti več o zgodovini gradu Brdo pri Lukovici, o življenju na njem in njegovi usodi ter spominih gospe Ive Skušek, vnukinje pisatelja Janka Kersnika, ki je živel in deloval na gradu, vabljeni k branju zgodbe opremljene s čudovitimi starimi fotografijami na portalu Kamra:  https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/grad-brdo-pri-lukovici-spomini-ive-skusek-vnukinje-pisatelja-janka-kersnika.html


Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi