Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

17. srečanje ljudskih pevcev in pevk v Krašnji

Da ljudska pesem ne bi zamrla so prizadevni člani in članice KUD Fran Maselj Podlimbarski letos pripravili že 17. srečanje ljudskih pevcev in pevk pod imenom Na vasi je lepo, ko na kanalu pod lipo zapojo. Kajti še ne dolgo tega  se je vedno zaslišala ubrana pesem naj si bo to za podoknico, slavje, ali le kar tako, ko so se fantje na vasi zbrali in zapeli, seveda najrajši kakšnemu dekliču pod oknom.

Tako je bilo v nedeljo 3. septembra v Krašnji več kot lepo, saj se je slišalo ljudsko petje pod lipo v središču vasi in nato še v Društvenem domu. Nedeljsko popoldne se je raztegnilo v večer saj pevci in pevke ljudskih napevov iz različnih krajev Slovenije kar ne znajo prenehati peti. Tudi letos so najprej zapeli pod vaško lipo dve pesmi, nato pa se odpravili v Društveni dom kjer so nadaljevali s prepevanjem. A ni bilo slišati samo petja, temveč smo prisluhnili zanimivim zgodbicam, ki so jih natresle ljudske pevke iz Ponikve pri Žalcu, ter Veseli Gorenjki, ga. Ani in ga. Francka. In če so nam ljudske pevke spregovorile o vsestranski uporabi rožic, sta veseli Gorenjki spregovorili o vsem tistem, kar običajno izvemo v gostilni ali pri frizerju. Pri okopavanju njive se tako izve marsikatera zanimivost in tokrat so bile na vrsti ljubezenske zadeve in to tako napete, da bi eni kmalu ušlo v gate kot je dejala. 

Druženje v Društvenem domu so z zapetima pesmima odprli ljudski pevci iz Blagovice, nadaljevale so ga ljudske pevke iz Ponikve pri Žalcu, ter kvartet Zvon iz Rašice. V nadaljevanju so nam zapele še ljudske pevke Folklornega društva Lancova vas, ter nas nasmejale Veseli Gorenjki, ga. Ani in ga. Francka, ki sta seveda vmes tudi zapeli. Iz bližnjih Domžal so  prišli člani MOPZ upokojencev Janez Cerar iz Domžal. Zapele so še članice  Kulturno umetniškega društva Regine in Prijatelji 6 še. Navihanost članov skupine Prešmentani faloti iz Stoperc v Halozah se je poznala tako v pesmi kot kasneje, saj so vse povabili v Haloze na trgatev, najprej delo potem pa zabava s petjem. So pa zagotovili, da petja res ne bo manjkalo. Kot zadnji so zapeli člani moške skupine ljudskih pevcev iz Krašnje, ki sodijo pod okrilje KUD Fran Maselj Podlimbarski.

Zbranim je spregovorila županja občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ki se je vsem nastopajočim zahvalila za prečudovito nedeljsko popoldne saj nas naša pesem povezuje, spodbuja in nas spremlja celo življenje. Tudi takrat, ko nas več ne bo, bodo pesmi, ki jih vi ohranjate in prenašate iz roda v rod ostale in se pele. Hvala tudi prizadevnim članicam in članom KUD Fran Maselj Podlimbarski, ki vsako leto pripravijo srečanje ljudskih pevcev in zato verjamem, da se bomo prihodnje leto ponovno srečali pod lipo v središču Krašnje. Ksenija Capuder, ki je prireditev povezovala je povabila vse nastopajoče na oder, kjer so prejeli zahvalo in v spomin pogačo Franc Jožef, ki je ime dobila  po njem ker naj bi jo v Krašnji ko je šel tod mimo in se ustavil, njemu na čast postregli. In kaj je še zanimalo goste od drugod? Pletenje kit, ki so jih pletle preužitkarice in izdelki iz slame so bili res nekaj posebnega in ne dvomim, da jih na kakšno od prireditev, ki jih bodo imeli v svojem kraju ne bodo povabili, da mladež vidi, kaj in kako se je delalo včasih in tudi živelo.

Brez besed predsednice KUD Fran Maselj Podlimbarski Romane Močnik Žavbi ni šlo saj je zbrane pozdravila na začetku in na koncu in sicer z zahvalo, da so z nami podelili bogastvo ljudskih pesmi, da s svojim petjem dodajajo kamenčke v mozaik ljudskega izročila obenem pa ohranjajo kulturno dediščino svojega kraja.

Oglejte si tudi