Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Prvi festival nabiralništva

Kar dva dni, v soboto 3. in nedeljo 4. Junija, je na Pogačarjevem trgu v Ljubljani potekal 1. festival nabiralništva.

Nabiralništvo ima dolgoletno tradicijo, saj človeštvo že od nekdaj nabira gobe, zelišča in zdravilne rastline, le da nekdaj še niso razmišljali o ohranjanju narave. Nabiralništvo je pestro in zanimivo, saj spoznaš vedno kaj novega in obenem krepimo ljubezen do narave. Nabiralništvo je tudi poseben način življenja. Kako živijo nabiralci in kaj vse nam ponuja narava smo spoznavali na tokratnem, prvem festivalu nabiralništva.

Obiskovalci so za spremembo lahko različne rastline in zelišča nabrali v naravi. Na travniku niso spoznali le trpotca, ampak so našli tudi dežen, črnoglavko, kukmak in še mnoge druge užitne rastline. Nekateri prisegajo na kuhinjo eksotičnih dežel, a za najbolj nenavadne jedi ni treba iti na drugi konec sveta. Sprehoditi se je treba le do bližnjega gozda ali travnika in že bomo našli sveže zeli. Za pivo potrebujemo hmelj, to je znano vsem, a da ga lahko naredimo tudi iz kopriv, ki nam rastejo vsevprek, ve le malokdo.

Organizatorji festivala so obiskovalce skušali osveščali o varovanju naravnih habitatov in ohranjanju biotske raznovrstnosti. Oba dneva so stojnice ponujale nešteto naravnih izdelkov, ogledali smo si lahko  razstavo gob in divjih rastlin, ali sodelovali pri srečelovu. Tudi strokovna predavanja na temo trajnostnega nabiralništva, zdrave prehrane, ter kuharski šov, ki ga je pripravila Ana Šušteršič iz Akademije Jezeršek, so bila  pravi balzam za oči in kasneje tudi za želodčke.Tudi najmlajši so prišli na svoj račun, saj so lahko izdelovali čajne mešanice, spoznavali rastline ali si le poslikali obraz. 

Zanimiva predstavitev dobre prakse je bila tudi predstavitev nabiralništva v izobraževalnem sistemu  Zavoda Floravita. Seznanili smo se tudi z biodinamiko, ki jo izvaja tudi društvo Ajda Domžale. Sicer nas večina pozna Marijo Thun, ki  je biodinamiko preizkusila v praksi ter znanstveno utemeljila tudi vpliv kozmosa na rast rastlin na zemlji. In tisti, ki upoštevajo njen setveni koledar ugotavljajo, da  so pridelki  bolj močni in obilni. Pa vendar se ni ves dan samo govorilo in nabiralo travice, gobice in rožice ampak je bilo poskrbljeno tudi za veselo vzdušje saj so nam zapeli Alja Petrič, pevski zbor Ivana Hribarja Trzin in Trzinke, Magu Ika in Mija Novak.

Program je povezovala Ana Marija Mitič, ki je pred mikrofon povabila tudi dr. Katjo Rebolj nabiralko in raziskovalko, biologinjo, čebelarko in ambasadorko slovenska narave. Na pogovor je povabila tudi najstarejšo nabiralko iz Domžal Jožico Pečnik in Meto Maček in tako so se  pred mikrofonom zvrstile kar tri generacije nabiralk.

V nedeljo 4. junija se je z zanimanjem za vse dogajanje na festivalu mudila tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Prvi sejem nabiralništva je uspešno izpeljan, upamo pa da se spet ponovi čez leto, da spet izvemo kaj koristnega.

Oglejte si tudi