Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Lukov sejem v Lukovici

Vremenske razmere krojijo usodo mnogih prireditev in tako je petkovo nočno neurje z močnim vetrom in dežjem verjetno mnoge, tako  prodajalce kot obiskovalce,  odvrnilo od udeležbe na tradicionalnem »Lukovem sejmu« v Lukovici.

Pa vendar je bil sejemski utrip kljub temu živahen, saj je Turistično olepševalno društvo  Brdo-Lukovica tokrat k sodelovanju povabilo Mengeške sejmarje, ki so z Marjanom Urbanijo in Hervinom Jakončičem znali narediti vzdušje, kot se za sejem spodobi. Tudi po zaslugi ansambla, ki je igral različne skladbe za vse okuse in  to, poleg ostalih inštrumentov še na ustno harmoniko, ki ni ravno pogost inštrument pri ansamblih,  je bilo sobotno dopoldne na sejmu v Lukovici res živahno. Po dežju običajno posije sonce in tudi tokrat je bilo tako, saj nas je v soboto pričakalo lepo vreme, ravno pravšnje za sprehod med ponudniki na sejmu in nakupovanje. Kot običajno so bili na trgu ob fontani  na voljo pridelki in izdelki blagovne znamke »Zakladi Črni graben«, ob glavni krožni ulici pa so svoje stojnice napolnili drugi ponudniki. Tako je bilo možno pokusiti in kupiti raznovrstne klobase, salame in druge mesnine in sezonsko zelenjavo. Tako so se z že znano kvaliteto mesnih izdelkov na trg postavili kmetija Pr'Cesarju, kmetija , Pr' Soud in gostilna Bevc, pri katerih smo, za lažjo odločitev pri nakupu, dobrote lahko najprej pokusili. Kljub nič kaj obetavni letini, tudi ponudba medu ni bila skopa, saj so ga ponujali čebelarstvo Cirer, čebelarstvo Križman in  Prvinšek iz Zavrha pri Trojanah. Če so se  moški malo dlje zadržali predvsem pri čebelarstvu  Cirer, ki je ponujal tudi oplemeniten med za moške, so se  svojim boljšim polovicam lahko prikupili z nakupom kakšne kuhalnice ali lepe deske za rezanje kruha, mesa ali splošno rabo v kuhinji. Drugi, malo bolj »prefrigani« pa so se ustavili pri stojnici Wood Co, kjer so lahko kupili  lepe uhane za svojo drago. Tudi lončena posoda je, ne samo uporabna, ampak je lahko lepo darilo. In tudi pri tej stojnici je posel cvetel, saj bodo tu kmalu prazniki, ko bo spet dišalo bo po potici.  Pregovor pravi »Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran« in zalogo tega zdravila smo si lahko priskrbeli pri sadjarstvu Klopčič iz Trnovč, ki je ponujalo kar nekaj vrst jabolk, pa tudi v domači hladilnici v Trnovčah jih imajo še nekaj na zalogi. Vsak, ki si je vzel čas in se sprehodil med stojnicami na tokratnem sejmu, je lahko našel kaj zase.

 Kot običajno, bo v Lukovici spet tako živahno sejmarjenje v aprilu prihodnje leto na Peregrinovem sejmu. Z raznovrstnimi domačimi pridelki in dobrotami pa se sproti lahko oskrbimo vsako soboto na »rokovnjaški tržnici« v središču Lukovice, kjer je vedno pestra ponudba.

DJD

Oglejte si tudi