Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Dan jagod na kmetiji Pr' Matožet v Krašnji

Jagode uživamo na več načinov. Najboljše so in zato jih največ pojemo kar iz košarice, sveže nabrane.

Sezona jagod traja od konca aprila do julija in je odvisna predvsem od vremenskih pogojev in sončnih dni saj prav toplota in sončni žarki dajo jagodam lepo barvo tudi  odličen okus. Zdrave in zrele imajo tudi izjemno sestavo, koristna hranila pa potem, ko so odtrgan, kaj hitro izgubljajo. Nabrane jagode so obstojne le malo časa, zato je toliko bolj pomembno, da kupimo tiste, ki so pridelane v naši okolici. Tako vemo, da so sveže in so običajno nabrane tisti dan zgodaj zjutraj. Take jagode bodo tudi po dveh dneh še čvrste le nekaj antioksidantov, vitaminov in mineralov se v tem času izgubi.

V Črnem grabnu je kar nekaj pridelovalcev jagod in vedno sveže lahko v času zorenja kupite pri posameznih pridelovalcih na domu ali pa tudi na Rokovnjaški tržnici vsako soboto dopoldan. V nedeljo 4. junija so pri Metožet v Krašnji, kjer se ukvarjajo z ekološko vzgojo jagod, pripravili dan odprtih vrat s pestrim spremljevalnim programom - od ogleda nasada jagod, kjer je vsak lahko trgal sladke sadeže in jih jedel kolikor je želel do kulinarike, otroškega kotička in ogleda dela preužitkaric, ki so pletle kite iz slame.

Pa poglejmo zakaj so jagode tako dobrodošla popestritev v naši prehrani. Jagode vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov in so med živili uvrščene na izredno visoko tretje mesto; prehiteli so jih le črni ribez in mandlji. Raziskave so pokazale, da se ob rednem uživanju svežih jagod količina antioksidantov v krvi občutno poveča. Antioksidanti pa so pomembni v procesu staranja in pri obvladovanju različnih bolezni. Jagode vsebujejo tudi zelo veliko količino vitamina C, celo več kot citrusi. Torej je v času, ko so na voljo sveže domače jagode, bolje uživati sladke rdeče sadeže kot limone. Zanimiv pa je tudi podatek, da so jagode  tretji najboljši vir mangana, minerala, ki je ključen za optimalno delovanje živčevja. Ugotovljeno je, da jagode preprečujejo in zmanjšujejo škodljive vnetne procese v telesu in znižujejo tudi raven sladkorja v krvi. Zaradi tega je priporočljivo uživati sladke jagode, če se težko odrečete sladkarijam in predelanim ogljikovim hidratom, če trpite zaradi sladkorne bolezni ali vas mučijo vnetne bolezni, kot so artritis ali Crohnova bolezen. Seveda so zadnjem primeru jagode učinkovite samo, če jih uživate redno, kar pomeni vsaj trikrat tedensko. To pa, glede na to, kako so dobre, ne bo težko. Pa še dokaj blizu jih lahko kupimo, odpraviti se moramo le k Matožet v Krašnjo, k Vazarju v Trnjavo, k Vampret v Spodnje Koseze, ali k  Aniti Ani Pestator v Gradišče in si zagotoviti polno dozo koristnih vitaminov in drugih telesu koristnih snovi pa čeravno so samo kot sladica po kosilu. Lahko si naredimo tudi različne sladice in v tem primeru nam še kako prav pridejo knjižne izdaje založbe Kmečki glas kot so Torte in tortice, Jogurtove tortice z gozdnimi sadeži, Shranjevanje sadja ter Jagodičje iz domačega vrta. 

Oglejte si tudi