Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2021 (Adriatic Strike) tudi na območju Občine Luče

Med 17. in 22. majem bo v Republiki Sloveniji že devetič potekala mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2021 (angl. Adriatic Strike), na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenega ognja. Na letošnji vaji, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva iz vojaškega letališča Cerklje ob Krki, se bodo usposabljali že certificirani kontrolorji združenega ognja, posadke strelskih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja ter pripadniki specialnih enot. Sodelujoče zmogljivost na združenih vajah Jadranski udar 2021 in Zvezdni videz 2021 (angl. Astral Knight), bodo izvedle skupno urjenje v postopkih reševanja in iskanja.
Na vaji se pričakuje okoli 650 udeležencev, od tega približno 200 pripadnikov iz 20 zavezniških in partnerskih držav, in sicer; Avstrije, Belgije, Bosna in Hercegovina, Češke, Črne gore, Danske, Francije, Grčija, Hrvaške, Italije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije in Združenih držav Amerike.
Usposabljanje kontrolorjev ognja bo potekalo na petih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na katerem bodo letalniki, minometi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, na območju občin Tolmin in Kobarid, Radeč, Moravskih Toplic ter širšem območju Kamniško Savinjskih Alp, kjer bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo.
Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo med vajo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12., 14. in 18. ter 21. in 23. uro. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov.
V Prekmurju bodo glavne aktivnosti potekale na širšem območju občine Moravske Toplice med Bogojino, Ivanci, Mlajtinci in Tešanovci, frekventno področje pa bo ob gramoznici Ivanci. Na tej lokaciji je predvidena uporaba manevrskega streliva, ter efektov poka in dima. Istočasno se bodo v manjši meri izvajali tudi premiki težkih vojaških vozil. Na vaji bo sodelovalo okoli 50 vojakov, z 8 tovornimi in oklepnimi vozili, v tem času bodo zračni prostor nad tem območjem preletavala letala in helikopterji. Povečane letalske aktivnosti bomo izvajali v dveh dnevnih obdobjih: od 09:00 do 12:00 in od 14:00 do 18:00 ter večernem 21:00 do 23:00.
Na Tolminskem področju bodo aktivnosti potekale v glavnem na območju Kolovrata (muzej na odprtem) in ob kostnici ob reki Soči. Izvajali se bodo peš premiki in manjši premiki vojaških vozil (terenska vozila, kamion, kombinirana, avtobus) na relaciji Kostnica – Kolovrat - Livek. Predvidevamo, da se bo na tem področju gibalo okrog 60 vojakov z do 3 vozili naenkrat na največ dveh lokacijah istočasno. Med izvajanjem aktivnosti je na lokaciji Kolovrat načrtovana uporaba manevrskega streliva ter efektov poka in dima. V tem času bodo zračni prostor nad Tolminom preletavala tudi letala in helikopterji, ki pa se bodo v glavnem zadrževali na večjih višinah. Povečane letalske aktivnosti bomo izvajali v dveh dnevnih obdobjih: od 09:00 do 12:00, od 14:00 do 18:00.
Na območju Kamniško-Savinjskih Alp bodo glavne aktivnosti potekale na lokacijah Rzenika, Ojstrice in Menine planine. Na teh lokacijah je predvidena uporaba efektov poka in dima, ki ne bi smeli biti preveč moteči za okolje, saj bodo proženi izključno v zato namenjenih zabojih. Predvidevamo, da se bo na tem področju gibalo okrog 20 vojakov s tremi vozili, ki bodo locirani v domu na Menini planini. Potekali bodo premiki vojaških vozil (terenska vozila, kamion), vse v manjšem obsegu in po javnih cestah in poteh. V gorskem prostoru se bodo vojaki premikali izključno peš. V tem času bodo zračni prostor nad Ojstrico in Menino planino preletavala tudi letala in helikopterji, ki pa se bodo v glavnem zadrževali na večjih višinah in neposredno nad lokacijama ter med njima. Izvajali se bodo zračni premiki sil s helikopterji iz Menine planine na Ojstrico in nazaj. Povečane letalske aktivnosti bomo izvajali v dveh dnevnih obdobjih: od 09:00 do 12:00 ter od 14:00 do 18:00.
V Radečah bodo glavne aktivnosti potekale na reki Savi in na obrobju mesta proti Čelovniku in Hotemežu. Izvajali se bodo v manjši meri premiki 3-5 vojaških vozil (terenska vozila, kamion, kombinirana) in vožnja z vojaškimi čolni po reki Savi gorvodno in dolvodno od mesta vkrcavanja na pomolu v Radečah v smereh Vrhovega, Zidanega mostu in Suhadola. Skupno bo aktivno sodelovalo cca 45 do 50 vojakov, sestavljenih iz 3 oddelkov protizračne obrambe, ter dodatno opremljenih z lanserji, radarjem in tremi protiletalskimi topovi (neaktivni – samo kot cilj za letala). V tem času bodo zračni prostor nad Radečami, Vrhovim, Laškim, Sevnico in Planino, preletavala letala in helikopterji, ki se bodo v glavnem zadrževala na področju med naštetimi kraji. Povečane letalske aktivnosti bomo izvajali v treh dnevnih obdobjih: od 09:00 do 12:00, od 14:00 do 18:00 ter od 21:00 do 23:00.
V sklopu akcij in delovanja premičnih A-timov bomo v sredo med 01:00 in 02:00 uro na območju Maribora - industrijske cone Melje izvedli vojaško policijsko spremstvo VIP, kjer bomo v incidentu reševanja ugrabljenega diplomata, le-tega spremili v vojašnico Maribor. Okoli 04:00 ure bomo v bližini vojašnice v Celju izvedli podoben scenarij, kjer se bomo iz širšega območja vojašnice skozi urbano območje v spremstvu vozil premaknili v vojašnice Celje in izvedli taktično akcijo. V četrtek od 01:00 do 02:00 uro bomo podoben scenarij izvedli v Ljubljanski vojašnici in bližnji okolici, ter od 04:00 do 05:00 ure še reševanje padlega pilota na letališču Divača. V vseh navedenih časih +- 30min nas podpira brezpilotno letalo ter letalstvo, ki bo letelo na visokih višinah.
V petek, 21. 5. 2021, se bodo vsi scenariji na delovnih točkah končali najkasneje ob 12:00.

Dokumenti, priloge:

Oglejte si tudi