Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
13°C
3°C
Oceni objavo

Slovenija in ves svet prvič praznovala svetovni dan čebel

Slovenija in z njo ves svet sta v nedeljo prvič praznovala svetovni dan čebel. Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je 20. decembra lani v New Yorku soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel.

Uspeh je plod sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot pobudnico in Republiko Slovenijo ter predstavlja enega največjih diplomatski uspehov Slovenije. Glavni namen svetovnega dne čebel je, da se vsaj ta dan posveti ozaveščanju svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Obenem pa je tudi priložnost za stroko, politiko, gospodarstvo in širšo javnost, da razpravljamo o izzivih ohranjanja čebel in začrtamo konkretne aktivnosti, ki zagotavljajo njihovo preživetje. 

Minister mag. Dejan Židan ob zaključku praznovanja prvega svetovnega dne čebel izpostavlja, da je svetovni dan čebel zanj zelo »čustvena« zadeva, ker je bilo v celotni proces razglasitve 20. maja za svetovni dan čebel decembra 2017 v OZN - kar minister ocenjuje kot enega največjih diplomatskih uspehov samostojne Slovenije - vloženega veliko truda, energije in delovnih ur.

V Sloveniji sicer govorimo o ohranitvi čebele, o sonaravnem kmetovanju in življenju, tujina pa naša prizadevanja razume v luči globalnega preprečevanja lakote – po podatkih namreč 815 milijonov lačnih ljudi. Gre za področja oz. države na svetu, kjer kmetovanje ni možno ali zaradi vojn ali zaradi podnebnih sprememb. Zatorej v tujini razumejo prizadevanja sicer majhne Slovenije za ohranitev čebel in drugih opraševalcev kot izjemno pomembno dejanje pri reševanju največjega človeškega problema – lakot.

Sama razglasitev svetovnega dne čebel pa je šele začetek poti in dela, Slovenijo čakajo konkretni cilji: na ravni EU želimo razglasiti čebele za ogroženo vrsto, samo tako se bodo namreč lahko izvajali potrebni ukrepi, ki sedaj niso možni. Drugi cilj je priprava Programa odličnosti v čebelarstvu, ki je že v teku, s spremembo Zakona o kmetijstvu pa je opredeljena tudi vzpostavitev mednarodne čebelarske akademije, znotraj katere bomo prvič združili naše znanje na področju čebelarstva ter ga ponudili vsem, ki ga želijo imeti. 

Ob 1. obeležitvi svetovnega dne čebel je zvrstil niz dogodkov: v petek, 19. 5. dopoldne je Čebelarska zveza Slovenije v Žirovnici organizirala mednarodno čebelarsko konferenco o globalnih izzivih v čebelarstvu, v petek zvečer je v Višnji Gori potekala slovesnost ob odkritju obeležja Kranjski sivki, v soboto, 19. 5., je na Brdu pri Kranju v organizaciji MKGP potekala mednarodna ministrska konferenca o pomenu čebel in ostalih opraševalcev, na kateri so ob zaključku ministri sprejeli politično deklaracijo, s katero so se zavezali k krepitvi sodelovanja držav na mednarodni ravni, in sicer na področjih ukrepov za zaščito čebel in drugih opraševalcev, ozaveščanju javnosti, izobraževanju in izmenjavi dobrih čebelarskih praks.

V nedeljo, 20. 5., pa je v Žirovnici potekala osrednja proslava ob 1. svetovnem dnevu čebel v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije in Občine Žirovnica ter pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Boruta Pahorja. 

Ob prvi obeležitvi svetovnega dne čebel je Banka Slovenije izdala tudi poseben priložnostni kovanec za 2 evra. Gre za t.i. »spominski kovanec«, ki bo v rednem denarnem obtoku po celem evrskem območju. Avtor na javnem natečaju izbranega idejnega osnutka kovanca, Janez Bizjak, je navdih iskal v svetovnem dnevu čebel in svetu čebel. Za motiv je uporabil globus v obliki satovja oz. satovje v obliki globusa. 

Več na spletni strani: https://www.worldbeeday.org/si/novice/novice-iz-sveta/146-slovenija-in-ves-svet-prvic-praznovala-svetovni-dan-cebel.html

Oglejte si tudi