DANES
26°C
12°C
JUTRI
21°C
15°C
Oceni objavo

Koristno izrabimo prosti čas 2023

 Občinsko društvo podeželske mladine in družin od leta 1974 naprej neprestano vabi vse, da vsak s svojimi talenti čim bolje izkoristi prosti čas tako, da to nikomur ne škoduje. Od leta 1990 pa je: »KORISTNO IZRABIMO PROST ČAS« poletno geslo Projekta prenove naselij in izboljšanja zaupanja med vsemi ljudmi, s posebnim poudarkom na izboljšanju medsebojnih odnosov tako med sorodniki kot tudi med sosedi.

Bolj ko smo stari, bolj se zavedamo, da se vsem, brez izjeme izteka čas na tem svetu in da nihče ne bo nič materialnega odnesel v večnost. Zato se je res nesmiselno tožariti in gojiti kakršnekoli zamere. Veliko bolje, kot nositi denar na sodišča, je tudi odpravljati ovire, saj že sam videz urejenosti vsakega zaselka kaže sliko kako se tam živeči ljudje razumejo med seboj in kako jim pri tem pomaga lokalna skupnost.

Torej smo tudi v prostem času povabljeni, da si med seboj pomagamo in skupaj gradimo lepši in boljši svet za nas in prihodnje rodove.

Zato je dobrodošla in koristna:

1. Raziskava lastne zgodovine in zgodovine skupnosti. Pri tem nam je v pomoč vedno več podatkov v  digitalnih in na spletnih medijih, ki so nam bili do sedaj težko dostopni. Sedaj lahko od doma iščemo podatke v arhivih (zemljiška knjiga, nadškofijski in drugi arhivi), s pomočjo katerih se nam, tudi ob pomoči starejših in njihovih zapisov, sestavljajo slike rodbinskih in družinskih dreves ter tudi drugi dogodki, ki bogatijo in osmišljajo posebnosti zgodovine naših naselij.

2. Tudi področje Ljubljanskega barja s hribovitim zaledjem je res bogato z naravno in kulturno dediščino, ki jo večina premalo pozna. Zato je dobrodošlo tudi spoznavanje ožje in širše okolice. Lahko po Ašičevih, Cankarjevih, Jakobovih in drugih poteh in seveda po Pentlji. Do 23. septembra poteka tudi Projekt SLO kolesari. Ti krajši izleti so lahko odlična priprava tudi za daljše poti. Na primer za peš ali s kolesi romanja do naših romarskih svetišč. Gospod Gregor Bregar, na primer, se je te dni z mladimi odpravil peš po slovenski Jakobovi poti. Prespali so tudi v Ašičevem domu. Naša mladina pa se pripravlja na peš romanje iz Vnanjih Goric na Brezje.

3. Pomoč kmetom pri večjih kmečkih opravilih. Že 15. leto smo na primer pospremili živino v planine, iz Bohinjske Bistrice pod Črno prstjo, čez planino Storečo raven na Vogel in skozi Zadnji Vogel proti Komni, na planino Kal. https://www.hribi.net/izlet/planina_storeca_raven_vogel_pod_pobocji_orlovih_glav/1/588/1045 Človek ob tem, ko opravlja dobro delo, počuti veliko bolje, kot če bi vzpenjal samo zaradi lastnih užitkov.

4. Spontana poletna srečanja pa s tudi lepa priložnost za nove načrte v skupno dobro, za lepšo prihodnost vseh. Tako smo se že dogovorili, da bo 15. avgusta, ob 10. uri na Žalostni Gori in ob 19. uri na Brezovici že kar tradicionalno srečanje praporov, uniform in noš. Sredi septembra (15. septembra) pa se v Vnanje Gorice, Na Brce in na Gulč, vrača Evropska noč netopirjev. To je še posebej pomembno zato, ker smo vmes obnovili streho in pročelje cerkve, nabavili nove zvonove in ohranili tudi netopirje. Ob prvi obletnici novih zvonov, 24. septembra pa bo predvidoma tudi blagoslov prenovljenega največjega križa v Vnanjih Goricah. Obnovili ga bodo pri akademskem slikarju Janezu Kovačiču.

1/75











































































5. Uspeh koristne izrabe prostega časa je odvisen od vsakega človeka, zato spodbujamo čim boljše povezave med vsemi sosednjimi družinami v vsakem zaselku! Vabimo vas, da si med seboj izmenjate spletne in telefonske kontakte in si pomagate na subsidiaren način. Torej, da probleme in težave pogumno in vztrajno rešujemo samo od spodaj navzgor in tam, kjer nastajajo, saj jih sami najbolje poznamo. V primeru hujših stisk pa priskoči na pomoč tudi Karitas, RK in še kdo.

V imenu ODPMD Brezovica vam želimo lepe in varne počitnice ter, da bi vse nas tudi v naprej spremljal Blagoslov.

Vnanje Gorice, 26.6.2023

Drago Stanovnik, ODPMD Brezovica

Pesem zvonov Paša 24.6.2023

1.  https://youtu.be/yHRWKoiz6X0

2. https://youtu.be/rXllJovma9g

3.  https://youtu.be/X-k1gnmdrec

4. https://youtu.be/wlvQO5TQTjw

5.  https://youtu.be/QbWG15Q86UM

6.  https://youtu.be/E-wIQ7snNWw

7.  https://youtu.be/sbaFupSCHao

8.  https://youtu.be/Ox4jxwRJB5c

9.  https://youtu.be/QWP3On-I5Ys

 

Oglejte si tudi