JUTRI
23°C
9°C
SOB.
23°C
10°C
Oceni objavo

Spoznavali smo slovenske korenine v Občini Slovenske Konjice in 71. Sosedov dan

Tudi v letošnjem marcu smo v okviru Dekanije Vič Rakovnik, ki povezuje sosednje Župnije: Brezovica, Črni Vrh, Dobrova, (Golo) Ig, Ljubljana - Barje, Ljubljana - Rakovnik, Ljubljana - Rudnik, Ljubljana - Vič, Notranje Gorice,  Polhov Gradec, Tomišelj in Želimlje, skupaj spoznavali skupne korenine naših prednikov.

Jutranjo molitev in Žalostni del Rožnega venca smo zmolili že na avtobusu in se ustavili pri župnijski cerkvi v Špitaliču. Tam je bil nekoč spodnji samostan, v katerem so neposvečeni bratje (konverzi) opravljali ročne spretnosti, potrebne za obstoj samostana in pomagali ljudem. Iz te njihove dejavnosti izhaja tudi ime kraja, ki spominja na bolnišnico. Potem smo se razdelili v tri skupine in si ogledali muzeje gornjega samostana – Žičke kartuzije. Podrobno so jo nam predstavile tri vodičke in domačin – zeliščar: https://youtu.be/ILslggp3ejg

Med ogledom je bilo dovolj časa za odgovore na vsa dodatna vprašanja in nakupe koristnih in uporabnih spominkov. Mi se bomo tega lepega dne spominjali ob glineni posodi za peko potice.

Nato smo se odpeljali v Slovenske Konjice in se po ogledu okolice zbrali v cerkvi Svetega Jurija. Zgodovino nam je predstavil domači nadžupnik g, Jože Vogrin, ki je bil s skavti že pri nas in je bil tudi sošolec našega pokojnega g. Jožeta Gregoriča.

1.      del: https://youtu.be/s7ZNVFySqkA

2.      del: https://youtu.be/QOWxX5maKTA

Po predstavitvi smo zmolili Križev pot, ki ga je napisal naš bivši kaplan g. Frančišek (Aco) Jerant, ki je sedaj župnik v Župniji Tomišelj in pomaga tudi Župniji Notranje Gorice.

Pri sveti maši nas je nagovoril p. Pepi Lebreht: https://youtu.be/wP-gTGGjdbg

Druženje smo nadaljevali ob odličnem kosilu, v bližnji dvorani "prosvetnega doma", ki ima zanimivo preteklost in tudi danes dobro in posnemanja vredno, služi svojemu namenu.

Podobno, kot dekanijsko srečanje nadgradimo z obiskom krajev, ki so bili pomembni za naše prednike, v preteklih letih smo obiskali Koroško (Gospa Sveta), Prekmurje, Srbijo (Beograd), in letos Hrvaški (Trsat), in letos Žiče in Slovenske Konjice, bilo najbolje, da bi si za skupno dobro v svojih soseščinah, zaselkih, župnijah in lokalnih skupnostih, prizadevali celo leto. To je pobuda 71. Sosedovega dne.

V Projektu prenove naselij in zaupanja med vsemi ljudmi si za to prizadevamo že od leta 1990 naprej,. V marcu je izpostavljeno  pomladno enakonočje, ko se po dolžini srečata in izmenjata dan in noč. Torej dve različnosti, ki predstavljata tudi vse naše različnosti. Da bi se kljub tej drugačnosti med seboj lažje srečali in vzpostavili prijateljsko odnos, smo primerjali urejenost okolja z urejenostjo naših notranjosti. Torej se tudi v stanju zelenega okolja in stanja v naselju, zrcali notranja slika stanja ljudi, ki tam živimo in se gibljemo. 

Najpomembnejši cilj Sosedovega dne je, da bi se sosedje vsepovsod med seboj poznali in sodelovali na nikomur škodljiv način. Pri tem seveda ni nobene prisile. Se pa ponavljajo dobrohotna povabila, da se k temu prebudi vsaka soseščina in spozna, da lahko tudi sami vplivamo na kvaliteto lastnega sobivanja, ki je tudi temelj za življenje prihodnjih rodov.

1/20




















Vprašajmo se torej kdo bi sploh lahko in zakaj nasprotoval zgoraj zapisanemu?

Torej zakaj sploh kdo škoduje sožitju vseh neškodljivih različnosti v vsakem naselju?

 

Prizadevanja za boljši svet med vsemi sosedi pa se nadaljuje tudi na vseh drugih ravneh, saj bo tovrstno srečanje z naslovom Sledovi luči v soboto 16.3.2023, ob 18. uri, v cerkvi svetega Antona puščavnika na Brezovici, kjer se bomo spet povezali med seboj podobno misleči mladi iz širše soseščine.

 

Vsepovsod, doma in po svetu nas povezuje vera v življenje in ljubezen ter izkušnje naših prednikov, ki se z leti ne stara, ampak je večna, saj temelji na trdnih krščanskih temeljih, zapisanih v najstarejši in po celem svetu najbolj razširjeni knjigi vseh knjig.

Romanje nas je obogatilo z novimi spoznanji, lepimi spomini in okrepilo z novimi močmi, da si bomo lahko, vsak dan še bolj prizadevali za skupno dobro in bili še bolj pozorni tudi do, v življenju huje preizkušanih.

Iskrena hvala dekanu g. Jožefu, g. p. Pepiju in soorganizatorjem ter romarkam in romarjem z željo, da se dobro med ljudmi množi tudi v naprej in da se na podobnih romanjih spet srečamo.

 

Vnanje Gorice, 10.3.2024

 

Drago Stanovnik ODPMD Brezovica

Oglejte si tudi