DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Jaslice 2023/2024 v Župniji Brezovica

Župnija Brezovica ima štiri podružnice v dveh občinah. To so Brezovica, Dragomer, Log in Vnanje Gorice. Podružnice se v svojih različnostih čudovito dopolnjujejo, podobno, kot se v različnostih dopolnujeta tudi občini. Podobno, kot vsako leto so jaslice postavljene v župnijski cerkvi na Brezovici, Kapeli na Logu in v cerkvi Svete Trojice na Gulču, v Vnanjih Goricah. Postavljene pa so tudi drugov v župniji in če jih kdo kje opazi, ga vabim, da mi sporoči na 051 344 688. Čudovite jaslice so tako tudi letos pri Ižancovem Bogku na Novi Poti.

V CERKVI SVETEGA ANTONA PUŠČAVNIK NA BREZOVICi: so mladi iz župnije in okolice postavili panoramo mesta Assisi, ki jo krasijo številne cerkve. Na tem mestu so bile namreč pred 800 leti postavljene prve jaslice. Levo zgoraj je cerkev svetega Frančiška Asiškega, pod njo pa Porciunculo – cerkev, ki jo je Frančišek po božjem navodilu obnovil. Desno zgoraj je cerkev svetega Rufina, pod njo pa cerkev Frančiškove rojakinje Klare Asiške. Animatorji želijo, da bi se tudi ob letošnjem prazniku Jezusovega rojstva, prebudilo Dobro v vsej ponižnosti in preprostosti v vseh naših srcih in znotraj vseh družin ter vsem poživilo upanje, vero in ljubezen. Naš bogoslovec Matevž Marinko je predstavil jaslice tudi v zgibanki, ki jo lahko vsak vzame pri jaslicah. Mladi si za izvirno idejo in kvalitetno izvedbo zaslužijo vso pohvalo.

 

KAPELA NA LOGU: Posebnost letošnjih jaslic je v tem, da so kot prostor, v katerega lahko vstopi vsak in simbolično doda svojo ovčko, v zahvalo in priprošnjo za v naprej. Na stranskem oltarju je jasličar Roman Logar pripravil tudi spomin na naše svetniške kandidatke in kandidate ter predstavil  pomembnejše dogodke do svečnice. Dodal je tudi pregovore in modrosti naših prednikov. Po Svečnici se bodo jaslice umaknile, v kapeli pa bo ostala nova osvetlitev, ki smo jo obnovili pred letošnjim Božičem, namesto zunanje osvetlitve, raket in petard.

1/14

Log

Vnanje Gorice

Brezovica

Log

Log

Log

Log

Vnanje Gorice

Vnanje Gorice

Brezovica

Brezovica

Brezovica

Brezovica

Brezovica

 

 

V CERKVI SVETE TROJICE V VNANJIH GORICAH, na Gulču, se letos ob jaslicah še posebej spominjamo naših korenin in molimo za nove duhovne, redovne in misijonarske poklice ter stanovitnost posvečenih. Štalica je lesen štor, last družine našega bogoslovca Matevža. Drevo spominja na rodbinsko drevo. Korenine predstavljajo naše prednike, ki so leta 1526 posvetili cerkev Sveti Trojici in leta 1896, torej eno leto po potresu, prizidali kor in nov zvonik ter ga opremili  z bronastimi zvonovi in dragoceno uro. To nas vabi k večji hvaležnosti za naše prednike ter spodbuja, da bi tudi v naprej gradili vsem prijazno krajevno in župnijsko skupnost.


Iskrena hvala vsem, ki na katerikoli način ohranjate našo prisno lokalno in slovensko kulturno dediščino, pa čeprav je v mnogih naših ustanovah, tudi po 30 letih samostojne Slovenije še vedno prepovedana. 

Drago Stanovnik

Oglejte si tudi