DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Območje PP Vrhnika

Februarja so imeli policisti območja Policijske postaje Vrhnika, poleg vseh mogočih kršilcev, polne roke dela še z nevšečnimi vremenskimi ekstremi. Da mrzli sneg sredi mrzlih zimskih dni lahko pravzaprav močno pogreje, in doseže celo vrelišče, je dokazala skupina občanov, ki je preprosto zimsko telovadbo prestavljanja večjih količin malih ljubkih snežink s točke A na točko B v kratkem času spremenila v pravcato medsosedsko vojno. Otroški vrtec ostrih besed, hitrih pesti in razbitih nosov so spravili v red šele naši možje postave, ki bodo zoper slehernega vročekrvneža podali kazensko ovadbo na tožilstvo.

Slabo jo je odnesel tudi sumljivi posameznik, pri katerem so predstavniki reda in zakona našli 20 manjših PVC vrečk, polnih na pogled neznanih, posušenih rastlinskih delcev rjavo-zelene  barve. Strokovna analiza je pokazala, da ni šlo za čajne lističe namenjene blaženju kakega nahodnega obolenja, temveč za večjo količino opojne marihuane, namenjene praznjenju denarnic nesrečnih odvisnikov. Nesojeni »narkobaron« se bo moral sedaj pred sodiščem zagovarjati zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Kot v kakem akcijskem filmu, polnem profesionalnih goljufov in hitroprstih zmikavtov, pa je dvojec, željan donosne kriminalne kariere, opetnajstil bančnega uslužbenca na Vrhniki ter banko oškodoval za 700 EUR. Njuno početje je bilo pravzaprav rutinsko. Vstopila sta v poslovalnico, kjer sta želela opraviti menjavo bankovcev, nato z različnimi hitrimi zahtevami, zavrnitvami in premišljanjem zmedla uslužbenca oz. uslužbenko, na koncu pa zahtevala svoj denar nazaj, banki pa vrnila njen menjalni, a olajšan za nekaj sto evrov. Pozneje je bilo ugotovljeno, da sta na isti način oškodovala že več različnih bank po državi. Morda sta bila drugod pri svojem početju spretnejša, morda pa sta na našem koncu naletela le na spretnejše policiste, ki so ju kratko malo odpeljali k preiskovalnemu sodniku, ta pa jima je hitro našel prosto sobico, ki se zaklepa le z zunanje strani.

Februarske snežne razmere pa so kot kaže vplivale tudi na življenjski slog ilegalnih zbiralcev barvnih kovin, ki v tem času očitno ne romajo k samotnim hribovskim cerkvam ter kapelicam in se raje posvečajo šoli. Žal je njihov žar kratkotrajne in nič kaj studiozne narave, saj so vrhniški osnovni šoli posvetili zgolj toliko časa, kolikor so potrebovali za demontažo in nakladanje dragih žlebov. Za fičfiriči še poizvedujejo.

Med drugim so policisti obravnavali še 11 prometnih nesreč, ki so se večinoma končale z materialno škodo, ena pa žal tudi s telesnimi poškodbami.

Za konec si poglejmo še nedavni vlom v tovorno vozilo na Vrhniki, ki je bil izveden skozi prednje trikotno okence, in krajo drage navigacijske naprave z vidnega mesta v vozilu, pri čemer gre za tipičen primer, o katerem govori znani ljudski pregovor: »Prilika dela tatu«

POLICIJA OPOZARJA

Policija ponovno opozarja uporabnike motornih vozil, da vse vrednejše predmete (najpogosteje odtujeni predmeti pri vlomu v vozila so: avtoradii, navigacijska oprema, torbice, kovčki, prenosni računalniki, denarnice, mobilni telefoni...) ob zapuščanju vozila pospravijo z vidnega mesta. Za krajši čas jih lahko shranijo v prtljažnik, še boljše pa, če jih iz vozila nasploh odstranijo. Pogosto se namreč zgodi, da je povzročena materialna škoda na vozilu ob vlomu višja od materialne škode odtujenih predmetov. Zraven je potrebno dodati še posredno škodo, kot je npr. preklic dokumentov, nabava novih dokumentov, kartic, popravilo vozila, itd. Za izvršitev vloma storilci potrebujejo le nekaj sekund in to ne glede na kraj (javni parkirni prostori pri vrtcih, ko starši pripeljejo otroka, pri šolah, na pokopališčih...) ali uro dneva.

 

Zbral in uredil:

Damjan Debevec


Oglejte si tudi