DANES
25°C
11°C
JUTRI
25°C
13°C
Oceni objavo

Ob regionalki bodo polagali kanalizacijske cevi

Izbrani izvajalec Komunalne gradnje Grosuplje je sredi aprila začel graditi kanalizacijo ob regionalni cesti med Lukovico in Osnovno šolo Log - Dragomer. Projekt je vreden 290 tisočakov, sredstva za gradnjo pa je občina zagotovila v rebalansu proračuna. Na delu trase bodo gradili tudi vodovod.

Kot smo že poročali, bo sočasno z gradnjo kolesarskih poti, ki so del kohezijskega projekta, potekala tudi gradnja kanalizacije in vodovoda v odstavnem pasu regionalne ceste med načrtovanim avtocestnim priključkom na Lukovici ter osnovno šolo. Za oba projekta je v proračunu namenjenih 650.000 evrov, a bo občina za gradnjo odštela bistveno manj. Ponudbe za gradnjo kanalizacije je oddalo pet izvajalcev, vsi so ponudili nižje cene od projektantskih ocen, gibale so se med 290 tisočaki in 484.000 evri. Izbran je bil najcenejši ponudnik, Komunalne gradnje Grosuplje, ki bo kanalizacijo ob regionalki med Lukovico in osnovno šolo zgradil za približno 290.000 evrov.

Delavci so sredi aprila že začeli pripravljalna dela za gradnjo kanalizacije. Cevi bodo položili v odstavni pas regionalne ceste, v tej fazi pa bo zgrajen le glavni vod brez hišnih priključkov. Dokler se ne bo zgradila čistilna naprava, se ta del kanalizacijskega omrežja ne bo uporabljal. Dela bodo v prvi fazi potekala na dveh gradbiščih, in sicer med osnovno šolo in Dragomerškim potokom ter na Lukovici od nadvoza do načrtovanega avtocestnega priključka, pozneje pa še na vmesnem delu, kjer bodo polagali tudi vodovodne cevi.

Na občini so se za gradnjo kanalizacije na tem delu odločili kljub temu, da odločba za dodelitev kohezijskih sredstev ni bila izdana. "Refundacija v tem trenutku ni zagotovljena, nimamo nobenega akta, ki nam bi to zagotavljal, vendar po mnenjih zunanjih sodelavcev ni nobenega razloga, da nam ne bi bila sredstva povrnjena. Navsezadnje so taka tudi ustna zagotovila," je razložil župan. Po mnenju občinske uprave je gradnja kanalizacije in vodovoda sočasno z gradnjo kolesarskih stez logična, saj bi imela občina pri poznejši gradnji obeh projektov bistveno večje stroške, med drugim bi morali znova asfaltirati kolesarske steze, ki jih zdaj financirata kohezija in država. 


Občina pa je poleg tega izbrala izvajalca, ki bo med nadvozom na Lukovici in Dragomerškim potokom položil vodovodne cevi. Ponudbe je oddalo sedem izvajalcev, cene so se gibale od okoli 71.000 evrov do 117 tisočakov. Občina je izbrala najcenejšega, tako kot pri kanalizaciji je najnižjo ceno ponudilo podjetje Komunalne gradnje Grosuplje. Sicer pa naj ob tem omenimo, da se je občina le za las izmuznila reviziji, saj je eden od neizbranih ponudnikov v prvi fazi vložil zahtevek za revizijo, ki pa ga je pozneje umaknil.

Kot smo še izvedeli, naj bi se gradnja vodovoda začela v drugi polovici maja. Z gradnjo vodovodnega omrežja na tem delu bodo lahko na javni vodovod priključili del uporabnikov, ki so do zdaj uporabljali zasebne vodovode, poleg tega pa bodo v primeru okvare na starem delu vodovodnega omrežja lahko Dragomerju vodo zagotavljali prek nove zanke.

 

V. E.

Oglejte si tudi